PUBLICITÉ

Osteoporose: melkproducten blijven uw belangrijkste bondgenoot!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/04/2015 - 09h26
-A +A

Bent u bang om osteoporose te krijgen? Het is ook een erge ziekte en maar liefst een kwart van de vrouwen krijgt er na de menopauze mee te maken. Om ze te voorkomen, is niets - of toch bijna niets - zo goed als melkproducten!

PUB

Osteoporose: preventie is een levenslange opdracht

Osteoporose is vooral een leeftijdsgebonden probleem. Vooral vrouwen krijgen te maken met de typische verminderde botdichtheid en die manifesteert zich meestal na de menopauze. Osteoporose vergroot zoals bekend het risico op breuken. Op zich zijn die niet altijd erg, maar voor oudere mensen kunnen ze wel zware gevolgen hebben. Ze kunnen  er in de maanden na hun val hun autonomie door verliezen.

Deze ouderdomsziekte hangt voor een groot deel af van onze levensstijl. Voeding en lichaamsbeweging bepalen de gezondheid van onze botten. Alleen wordt die invloed het hele leven lang opgebouwd, wat wil zeggen dat de strijd tegen osteoporose al tientallen jaren voor het risico effectief opduikt, moet beginnen…

Hoe voorkomt u osteoporose?

Het allerbelangrijkste is lichaamsbeweging. Bewegen doet de botten werken en stimuleert de aanmaak van botmassa. Sporten houdt ook de spiermassa in stand, wat ons beschermt tegen valpartijen en dus ook breuken. En dan zijn er de melkproducten. Een studie van eind 2014 heeft wat twijfel gezaaid door te stellen dat de grootste melkverbruikers onder de vrouwen een groter risico liepen op breuken (ook het sterftecijfer lag hoger bij de grootste melkdrinkers, mannen zowel als vrouwen). De meeste wetenschappers blijven het er toch over eens dat melkproducten de aanmaak van botmassa helpen ondersteunen. Eén studie - die dan nog heel plaatselijk was (het ging om een streek in Midden-Zweden) - volstaat niet om alle andere wetenschappelijke bewijzen die al jarenlang bestaan overboord te gooien.

Slotsom: wilt u osteoporose voorkomen? Blijf dan vasthouden aan uw drie porties melkproducten per dag. Maar let er ook op dat u ook beweegt en in de zon komt om vitamine D aan te maken!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/04/2015 - 09h26

Symposium CERIN, 2015

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ