PUBLICITÉ

Opgelet voor jicht!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 24/08/2004 - 00h00
-A +A

Het grote publiek beschouwt gewrichtsjicht vaak als een typische ziekte van levensgenieters. De risico's van overmatig schransen zijn bekend. De rol van sport wordt echter vaak genegeerd.

PUB

Jicht is een degeneratieve aandoening die veroorzaakt wordt door te veel urinezuur in het bloed. De symptomen werden prachtig beschreven door Honoré de Balzac in "La Comédie Humaine". De grootste risicogroep zijn mannen die van lekker vlees houden: bouten, patés, gebraad enz. Urinezuur is afkomstig van de vertering van de purines die in dierlijke eiwitten zitten. Het komt vervolgens in het bloed terecht, en hier is alles een kwestie van concentratie. Onder 70 milligram per liter wordt het urinezuur grotendeels uitgescheiden via de urine. Boven 70 mg/l kan het "neerslaan" en kristalletjes vormen die vreselijke ontstekingsopstoten veroorzaken. We spreken van gewoonlijk van "jichtaanvallen" om dit soort gewrichtspijn te beschrijven. Maar ook de spieren hebben te lijden onder overmatig urinezuur: verrekkingen, tendinitis, … Ten slotte valt ook te vrezen voor nier- of urinestenen. Merkwaardig genoeg worden die fameuze stenen vier tot vijf keer meer aangetroffen bij marathonlopers dan bij de algemene bevolking. Hoe komt dat?

Slechte gewoonten

Wel, omdat training of competitie vaak uitdroging veroorzaakt. Vandaar dat het urinezuurgehalte in het bloed toeneemt na een lange fietstocht in de zon. Ook herhaalde korte, maar krachtige inspanningen jagen de concentratie de hoogte in. Dat werd spectaculair aangetoond bij sprinters tijdens een intensieve trainingsperiode. In teamsporten zoals voetbal en rugby betalen sommige spelers nog altijd de prijs van een te eiwitrijke en te koolhydraatarme voeding… of van overmatig drinken tijdens de fameuze derde helft. Alcohol bevordert immers uitdroging. Ook het preventief gebruik van aspirine bij inspanningen verhoogt het urinezuurgehalte.

Wat te doen?

Om dit probleem te verhelpen, moet u in de eerste plaats de gewoonte aannemen om veel water te drinken. 's Morgens vóór het ontbijt twee grote glazen (500 à 800 ml) water nuttigen, is de beste remedie om de uitscheiding van afvalstoffen door de nieren te bevorderen en stenen te voorkomen. Verder moet u op uw voeding letten en daarbij rekening houden met het purinegehalte (zie onder) en veel groenten en fruit verorberen met zuurremmende eigenschappen. Pas ook uw training aan. Vermijd bijvoorbeeld intensieve trainingen met te weinig tussentijd. Zeker bij warm weer!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 24/08/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
FransT

Hallo, ik ben de laatste 15 jaar al gevoelig voor jichtaanvallen. Ik heb echter mijn leefgewoontes dusdanig aangepast zodat de periodes tussen de aanvallen eigenlijk steeds groter is geworden. Nu hebben wij sinds kort een sportruimte op het werk waar ik lekker gebruik van aan het maken ben, en ik heb ineens weer jichtaanvallen in mijn knieën. Ik vond het allemaal een beetje vreemd maar ben na dit artikel ineens een stuk wijzer geworden. Dus als ik het goed begrijp, uitkijken met de intensiviteit, veel water drinken voor demafvoer van de schadelijke stoffen en dan moet het beter worden?

Met groet en beterschap voor al die mensen die dit artikel gezocht en gevonden hebben na dezelfde symptomen als ik.

Frans

PUBLICITÉ