PUBLICITÉ

Op het menu: tomaten

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 23/07/2002 - 00h00
-A +A

De plant en de vrucht dragen dezelfde naam. Men plant een tomatenplant om tomaten te oogsten. De kans is groot dat die tomaten beter zijn dan de tomaten die u in de winkel koopt. De tomaat is een vrucht (inderdaad!), die tijdens de evolutie van de landbouwindustrie vrij slecht werd behandeld.

PUB

Een beetje geschiedenis

De tomaat is afkomstig uit de Andes en Centraal-Amerika. De tomaat bereikte Spanje in de 16de eeuw: de Conquistadores brachten "zitomates" of "tomalt" mee uit het land van de Azteken en die geleken blijkbaar zeer goed op onze huidige kerstomaten. Maar de Europeanen, vooral de Noord-Europeanen, waren er niet voor te vinden.De tomaat werd lange tijd als giftig beschouwd en bleef gewoon een sierplant. Pas in de 18de eeuw werd de waarde van de tomaat als "fruitgroente" ontdekt. De tomaat verspreidde zich stilaan in Spanje, dat toen afhankelijk was van Napels, en "veroverde" daarna het noorden van Italië, het zuiden van Frankrijk en Corsica.Pas in 1790 werden Parijs en het Noorden ingepalmd. Grimod de La Reynière, een berooide adellijke revolutionair, maakte er het embleem van de revolutie van.In de Provence werd de tomaat "liefdesappel" (pomme d'amour) genoemd en in Italië gouden appel (pomodoro). Stilaan bereikte de tomaat de meeste landen van Europa tot in Hongarije en Engeland. Toch heeft de tomaat nog lang een slechte naam gehad, vooral bij de Engelsen. Zo werd op het einde van de 19de eeuw in bepaalde keukenboeken aangeraden de tomaten minstens 3 uur te laten koken om zich te beschermen tegen de giftige effecten ervan.

De variëteiten

De tomaat is een eenjarige kruidachtige plant van de familie van de Solanaceae, waartoe ook de aardappel en de tabaksplant behoren.Er bestaan zeer veel variëteiten die van elkaar verschillen door:

  • de grootte (kerstomaat, pruimtomaat - een dikke vrucht van het type 'marmande'),
  • de vorm (rond, afgeplat, cilindrisch, glad of geribd),
  • de kleur (rood, geel, roze),
  • de textuur (meer of min vlezig en sappig),
  • de stevigheid.
Tomaten worden nu overal in serres gekweekt, maar behouden nog steeds hun imago van zuidelijke vrucht, ook al komen ze uit Nederland.Er werden vele soorten ontwikkeld die beter bestand zijn tegen het transport en gemakkelijk kunnen worden bewaard. Het zijn niet de beste, maar blijkbaar willen we mooie ronde, rode tomaten zonder duidelijke gebreken. Gemiddeld eten we 12 kg tomaten per jaar.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 23/07/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Rode tomaat en lycopeen... Geüpdatet op 10/04/2007 - 00h00

Lycopeen is het belangrijkste pigment in de tomaat . Het is een krachtig antioxidant dat bescherming biedt tegen kanker, hartinfarct of cataract. Het is ook een van de pijlers van de nutricosmetica.

Astma: tomaten kunnen helpen Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

Een voeding die rijk is aan anti-oxidanten heeft een positief effect op de frequentie van astma, dat werd al aangetoond. Maar tot op vandaag was er nog geen direct bewijs voor de stelling dat een verandering in de toevoer van anti-oxidantia de ernst...

Gooi met tomaten! Geüpdatet op 22/04/2003 - 00h00

Wist u dat de tomaat een vrucht is? Ze levert weinig energie, maar haar voedingswaarde stijgt als ze gekookt wordt. Tomatensaus: het geheim van de gezondheid van zuiderlingen?

Tomaat beschermt mogelijk tegen kanker en hartinfarct Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

De tomaat is een van de lievelingsgroenten van de Belg. Die populariteit is te verklaren door de smaak en de vele variëteiten en manieren van bereiding die er zijn. Maar de groente heeft ook een gunstige invloed op de gezondheid.

Meer artikels