PUBLICITÉ

Onderbreekt uw huisarts u vaak?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/12/2015 - 10h03
-A +A

Hoelang duurt een consult bij uw huisarts gemiddeld? En na hoeveel tijd deelt u hem de hoofdreden van uw bezoek mee? Die vragen zijn belangrijk om te weten of u goed verzorgd wordt.

PUB

De valstrik van de eerste zinnen bij de  raadpleging

Als u naar uw huisarts gaat, moet het u weten dat zijn doel is om u goed te verzorgen… in zo min mogelijk tijd. Dat is op zich niet choquerend: uw huisarts moet net als u de kost verdienen en daarvoor moet hij een minimum aan consultaties per dag zien te halen.

Het probleem is dat die constante druk om efficiënt te zijn soms botst met de manier waarop patiënten zich uitdrukken. Zo is het bekend dat patiënten de hoofdreden voor hun bezoek niet altijd als eerste zeggen. Maar het is ook bekend dat huisartsen hun patiënten soms onderbreken en dat soms heel snel, al na een paar tientallen seconden. Als een huisarts een patiënt onderbreekt, doet hij dat niet zomaar. Dan wil hij bijkomende vragen stellen of de patiënt raad geven. Maar als die vragen niet over de echte reden van het doktersbezoek gaan, bestaat de kans dat de patiënt er helemaal niet meer toe komt om erover te praten.

 

Hoe laat u uw stem horen?

Onderbreekt uw huisarts u te snel naar uw zin? Dat is niet per se een drama. Als u voor de rest het volste vertrouwen in uw huisarts hebt, denk er dan gewoon aan om hem (of haar) op uw beurt te onderbreken als hij u niet heeft laten uitspreken en u het gevoel hebt het belangrijkste niet te hebben gezegd. Bent u nogal verlegen? Noteer uw gedachten dan op een velletje papier om zeker niets te vergeten… en om uzelf moed in te spreken.

We maken van deze gelegenheid gebruik om u er nog eens aan te herinneren dat we zelf actief meespelen in onze gezondheid: zonder ons kunnen de huisartsen ons niet verzorgen!

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/12/2015 - 10h03
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe krijgt u erkenning bij uw baas? Gepubliceerd op 30/04/2014 - 15h50

Uw baas is belangrijk, want van hem of haar hangt af hoe u zich voelt in uw baan. Maar er is nog meer. Ook uw professionele carrière, de sfeer tussen de collega's, het succes van de projecten waar u aan meewerkt en natuurlijk ook uw loon aan het eind...

Meer artikels