PUBLICITÉ

Nieuwe mogelijkheden op gebied van anticonceptie

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 02/11/2009 - 00h00
-A +A

Sinds het begin van deze eeuw zijn verschillende anticonceptiemethoden op de markt verschenen. Ze blijken doeltreffend en zijn aan een opmars begonnen in de concurrentie met de 'onaantastbare' anticonceptiepil en het traditionele spiraaltje. Hoewel geen enkele van de nieuwe methoden perfect is, is de boodschap overduidelijk: als u op zoek bent naar een anticonceptiemiddel, hebt u ruimschoots de keuze!

PUB

Het onderhuidse implantaat

Het onderhuidse implantaat ziet eruit als een dun staafje ter grootte van een lucifer.

Het wordt onder de huid ingebracht aan de binnenzijde van de bovenarm. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De ingreep is uiterst eenvoudig en duurt slechts één à twee minuten. Zodra het implantaat op zijn plaats zit, bent u gerust voor de volgende drie jaar. Het implantaat scheidt continu progestageen af om de eisprong te verhinderen. De doeltreffendheid van het implantaat is bewezen, maar het belangrijkste nadeel is dat het bij sommige vrouwen leidt tot onregelmatige menstruatie, soms zelfs tot het uitblijven van menstruatie en ook tot 'spotting' (onregelmatige en onvoorspelbare bloedingen).

Deze nadelen doen niets af aan de doeltreffendheid van het implantaat (ook niet aan de vruchtbaarheid na verwijdering van het staafje), maar kunnen uiteraard wel storend zijn in het dagelijkse leven. Laten we ten slotte nog vermelden dat het implantaat normaal gezien onzichtbaar is, behalve bij sommige zeer slanke jongedames.

De vaginale anticonceptiering

De anticonceptiering, die een doorsnede heeft van zowat 5 cm, wordt door de vrouw zelf in de vagina ingebracht. In tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, is hij gemakkelijk te hanteren: de ring wordt in feite even gemakkelijk ingebracht en verwijderd als een tampon.

Als de anticonceptiering op zijn plaats zit, moet u er gedurende drie weken niet meer aan denken: wat een weelde in vergelijking met de pil! Tijdens de vierde week, wordt de ring verwijderd, op het ogenblik van de menstruatie dus. De anticonceptiering scheidt hormonen af (oestrogenen en progestagenen).

Deze komen via het vaginale slijmvlies in de bloedbaan terecht en verhinderen zo de eisprong. De contraceptieve doeltreffendheid van de anticonceptiering is te vergelijken met die van de pil. Tijdens het vrijen is het mogelijk dat de vrouw of haar partner de ring voelt. Het lijkt dus aangewezen om de partner vooraf in te lichten...

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 02/11/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Kent u de doeltreffendheid van anticonceptiemiddelen? Geüpdatet op 03/10/2006 - 00h00

De doeltreffendheid is een van de belangrijkste criteria bij de keuze van een anticonceptiemiddel . Daarom is het nuttig dat u het nodige weet om een goede keuze te maken. Die kennis kan ook andere mensen helpen, of het nu om een jong meisje gaat, ee...

Hormonale anticonceptie onder de loep Geüpdatet op 06/06/2011 - 18h34

Hormonale voorbehoedsmiddelen zijn te krijgen als pil , pleister , ring of spiraaltje en bevatten hormonen die de bevruchting moeten tegengaan. Die hormonen - oestrogenen en/of progesteron - verhinderen de eisprong en werken in op het slijmvlies, waa...

Meer artikels