PUBLICITÉ

Moeten elektroshocks opnieuw ingevoerd worden?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 03/06/2003 - 00h00
-A +A

Psychiaters zijn ongetwijfeld bijzonder gevoelig voor geruchten, en de beruchte film "One Flow over the Cuckoo's Nest" richt nog altijd ravage aan. En ook zijn elektroshocks weer volop in als behandeling tegen depressie, hun indicaties bij psychosen blijven zeer laag, ondanks een aantal argumenten die in hun voordeel pleiten. We hadden daarover een gesprek met dr. Patrick Lemoine*.

PUB

e-gezondheid: Elektroshocks hebben nog altijd een zeer slechte reputatie. Waarom?

Dr. Patrick Lemoine: Mei 68, "One Flow over the Cuckoo's Nest" en de antipsychiatrie ("Geestesziekten bestaan niet, maar zijn slechts symptomen van een giftige (kapitalistische) maatschappij") hebben deze techniek volledig in onbruik doen raken. Psychiatrische instellingen moesten verdwijnen, net als hun symbolen, waarvan de elektroshock de meest "repressieve en gewelddadige" was. Bovendien waren er in die tijd uitwassen: indicaties voor elektroshocks om financiële of disciplinaire veeleer dan om klinische redenen. Met traumatische nevengevolgen. Al die factoren hebben er mee voor gezorgd dat deze techniek nog altijd kampt met een uiterst slechte reputatie.

e-gezondheid: Heeft deze techniek nog altijd haar plaats in de moderne geneeskunde? Zou ze niet beter vervangen worden door antipsychotica?

Dr. Patrick Lemoine: Elektroshocks hebben meer dan ooit hun plaats, vooral nu de indicaties onomstotelijk vaststaan en geëvalueerd zijn. Er is trouwens een consensusconferentie over gehouden, en ze zijn goedgekeurd door de WGO. Ze zijn onvervangbaar als het gaat om melancholie, vooral als die gepaard gaat met angststoornissen of delirium, en bij andere indicaties (catatonie, agitatie, resistente depressies, depressie bij zwangere vrouwen) hebben ze bijzonder spectaculaire resultaten opgeleverd, terwijl antipsychotica of antidepressiva net gefaald hebben in die domeinen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 03/06/2003 - 00h00 Fink M., Psychiatry on line, april 2002. * Psychiater en specialist in slaap- en depressiestoornissen in het CHS (gespecialiseerd ziekenhuiscentrum) le Vinatier, Bron. Schreef in 2002 het boek " Le sexe des larmes, pourquoi les femmes pleurent-elles plus que les hommes? ", Uitgeverij Robert Laffont, uitgeversprijs 16,6 euro.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vogelpest: waar gaan we naartoe? Geüpdatet op 10/02/2004 - 00h00

Op 6 februari is de balans ronduit alarmerend: de vogelpest (ook wel vogelgriep genoemd) heeft in Azië achttien dodelijke slachtoffers gemaakt (dertien in Vietnam, vijf in Thailand), en miljoenen kippen zijn ondertussen geslacht.

Aids: tritherapieën blijven doeltreffend Geüpdatet op 22/07/2003 - 00h00

Tritherapieën worden voorgeschreven sinds 1996 en hebben de aids-mortaliteit spectaculair doen dalen. Zeven jaar later zijn ze nog altijd doeltreffend: het aantal nieuwe gevallen is met 50 % afgenomen, het sterfterisico met 40 %.

België drinkt...: een stand van zaken Gepubliceerd op 29/11/2016 - 16h03

De Belgen hebben de reputatie dat ze graag hun biertjes lusten... maar naast de levensstijl, heeft het alcoholgebruik ook een belangrijke impact op de gezondheid . Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft zich in het kader van zijn grote...

Meer artikels