PUBLICITÉ

Misschien is het wel eczeem?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2017 - 13h47
-A +A

Eczeem, vandaag vaker atopische dermatitis genoemd, is een huidaandoening die veel voorkomt bij kleine kinderen, maar soms wordt ze pas op volwassen leeftijd vastgesteld. Hoe herkent u ze?

PUB

Wat is eczeem?

Deze huidziekte - nu gebruikt men eerder de naam atopische dermatitis - heeft met twee zwakke plekken te maken. Om te beginnen heeft de persoon in kwestie een heel droge huid. De zogenaamde lipidebarrière - het dunne laagje vet dat altijd op onze huid ligt en die ook beschermt - is niet efficiënt. Dat heeft tot gevolg dat potentieel allergene stoffen makkelijker in de huid kunnen dringen. Dat is het geval met huishoud- en schoonmaakproducten, maar ook met het eigen zweet. Als deze stoffen eenmaal door de barrière van de huid heen gedrongen zijn, gaat het afweersysteem van de patiënt vaak overdreven reageren en zo allergieën uitlokken.

Atopische dermatitis begint meestal met een zeer droge huid, rode vlekken en jeuk. Daar kunnen dan nog diverse symptomen bijkomen. Sommige mensen krijgen kleine doorzichtige blaasjes. Soms voegen die zich samen tot één grotere blaas. De blaasjes kunnen springen, vocht afscheiden en daarna korsten vormen. Sommige soorten eczeem kunnen zogenaamde lichen vormen, dat wil zeggen dat de huid er dikker wordt.

Atopische dermatitis is ook te herkennen aan de plaats waar ze zich voordoet. Bij kleine kinderen is dat vooral op het gezicht, vooral dan op bollere zones (voorhoofd, wangen). Bij al iets oudere kinderen zijn vooral de plooien van de gewrichten (ellebogen en knieën) aangetast. Bij volwassenen zijn meestal de hals en het gezicht aangetast, al kan het eczeem ook op het hele lichaam voorkomen. Ook jeuk kan in bepaalde omstandigheden soms wijzen op eczeem. Jeuk die feller wordt bij het zweten of na het nemen van een douche kan zo wijzen op een eczeem.

 

Wat moet u doen in geval van een vermoedelijk eczeem?

Jammer genoeg zijn de opgesomde symptomen niet altijd betrouwbaar. Het eczeem kan uiteenlopende vormen aannemen die verschillen van persoon tot persoon. Het kan ook in heel verschillende situaties optreden. Het best gaat u dus naar een dermatoloog als u hinderende jeuk hebt.

U kunt de diagnose makkelijker maken door u voor de afspraak enkele vragen te stellen:

  • Wanneer komt de jeuk op?
     
  • Wat verzacht de jeuk of maakt de jeuk nog erger?
     
  • Wanneer kreeg u ze voor het eerst?
     
  • Zijn er veel mensen met allergieën in uw gezin of familie?

Uw eerste reflex moet zijn: hydrateren en nog eens hydrateren! Een atopischehuid is te droog, een efficiënte en hypoallergene crème kan de symptomen verbeteren. Deze aanpak volstaat wel niet altijd. De dermatoloog zal u in dat geval een middel op basis van corticosteroïden voorschrijven. Die crème moet u dan elke dag aanbrengen. Deze geneesmiddelen schrikken mensen vaak af, maar dat hoeft helemaal niet. Meestal worden ze goed verdragen en ze zijn vooral heel doeltreffend. Wanneer een atopische dermatitis goed behandeld wordt, zal de levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. Het zal vooral ook superinfecties voorkomen die vaak optreden door het openkrabben van de al broze huid.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/06/2012 - 13h05 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/11/2017 - 13h47

Société Française de Dermatologie.
A. Blondeel, Revue médicale de Bruxelles, 2008; 29: 383-8.
Folia Pharmacotherapeutica 34, avril 2007.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Atopisch eczeem: adviezen voor ouders Gepubliceerd op 10/11/2017 - 13h52

Atopische dermatitis of atopisch eczeem is een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen. De frequentie in de westerse landen is bovendien aanzienlijk gestegen. Wat doen we met een kind met atopisch eczeem ? Welke adviezen kunnen we de ouders geven...

Ik heb jeuk. Wat is het? Geüpdatet op 07/06/2016 - 09h42

Wie heeft niet al eens last van jeuk hier of daar? De medische term voor dit fenomeen is pruritus . Misschien vindt u het onderwerp niet zo belangrijk. Toch zou het verkeerd zijn om te licht te gaan over jeuk.

Meer artikels