PUBLICITÉ

Mijn medische check-up op 40 jaar

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 10/05/2010 - 00h00
-A +A

U bent een vrouw en u bent 40 jaar. Welke onderzoeken en gezondheidscontroles moet u laten uitvoeren? Waaruit bestaat uw medische check-up op deze leeftijd?

PUB

Ik laat me screenen op kanker


  • Vroegtijdig herkennen van baarmoederhalskanker (2de oorzaak van sterfte door kanker bij vrouwen jonger dan 44 jaar): een uitstrijkje om de 2 jaar als de resultaten normaal zijn. In het andere geval, de aanwijzingen van de gynaecoloog opvolgen.


  • Vroegtijdig herkennen van borstkanker (1ste oorzaak van sterfte door kanker bij vrouwen jonger dan 44 jaar): zelfonderzoek van de borsten om de 3 maanden, zoals uitgelegd door de arts. De gynaecoloog kan ook voorstellen om met de opsporing van borstkanker te beginnen vanaf de leeftijd van 40 jaar. Dat kan door regelmatig een mammografie en/of een echografie van de borsten te laten maken, als u tijdens de adolescentie of als jongvolwassene veel gerookt of veel alcohol gedronken hebt.


  • Vroegtijdig herkennen van huidkanker of melanomen: raadpleeg een dermatoloog als u iets verdachts merkt aan een moedervlek of zwart puistje (onregelmatige of asymmetrische vorm, niet homogeen gekleurd, een diameter groter dan 6 mm). Raadpleeg steeds een arts in geval van twijfel: een melanoom is een tumor die helemaal geneest indien tijdig wordt opgetreden, maar die in het andere geval zeer gevaarlijk kan zijn.

Mijn andere onderzoeken in geval van familiale antecedenten van kanker of van persoonlijke risico's


  • Borst- en eierstokkanker: vroegtijdig screenen is nodig als er 3 familiale antecedenten van borst- of eierstokkanker zijn (moeder, grootmoeders, tantes, zussen of dochters) of 2 persoonlijke antecedenten, waarvan één vóór de leeftijd van 40 jaar en/of aan beide borsten.


  • Colonkanker: jaarlijkse raadpleging bij een arts in geval van persoonlijke antecedenten van darmpoliepen, van ernstige chronische inflammatoire darmziekte (ziekte van Crohn) of van familiale antecedenten van colonkanker (één geval van colonkanker vóór de leeftijd van 65 jaar of twee getroffen bloedverwanten) + raadpleging bij aanwezigheid van bloed in de stoelgang of bij ongewone onregelmatige darmtransit.


  • Ik rook:
    Jaarlijkse raadpleging bij de behandelende arts (scan van de longen en nko-onderzoek indien nodig).
    Dringende raadpleging van een nko-arts in geval van stemverandering.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 10/05/2010 - 00h00 Institut Moncey (gezondheidspreventie)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Klaar om weer aan het sporten te gaan? Gepubliceerd op 08/06/2016 - 12h08

Lichamelijke activiteit en sporten worden in het algemeen aangeraden voor de gezondheid. Sporten kan op elke leeftijd, er opnieuw mee beginnen ook. Maar bespreek wel met uw arts in hoeverre een cardiologische check-up wenselijk is voor u aan de slag...

Impotentie: een cardiovasculair alarmsignaal Gepubliceerd op 19/08/2011 - 18h24

Ondanks de nieuwe behandelingen durven heel wat mannen met erectieproblemen er nog altijd niet over te praten met hun arts. En dat terwijl achter erectiestoornissen (of impotentie ) heel vaak een hart- en vaatziekte schuilgaat. Een uitstekende reden...

Meer artikels