PUBLICITÉ

Mijd tekenbeten en voorkom de ziekte van Lyme!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/06/2015 - 10h52
-A +A

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken die zich nestelen in struikgewas of bebost gebied. Wandelaars die gebeten worden, kunnen zo besmet worden met de bacterie borrelia burgdorferi die de ziekte van Lyme veroorzaakt. We geven u enkele tips om u ertegen te wapenen en een woordje uitleg bij de ziekte zelf.

PUB

Voorkom de ziekte van Lyme: mijd tekenbeten

In België kun je overal teken tegenkomen die drager zijn van de borrelia-bacterie. De meeste zitten in de bossen, maar ook aan zee of zelfs in de stad lopen mensen tekenbeten op. Deze tip is natuurlijk, net zoals alle onderstaande tips, gericht aan mensen die buitenactiviteiten plannen (wandelingen, mountainbike...) in een zone met veel struiken of in het bos.

  • Draag een lange broek, een T-shirt of pull met lange mouwen, gesloten, en liefst hoge schoenen of laarzen. Steek de onderkant van uw lange broek in uw sokken. Steek ook uw T-shirt of pull in een lange broek.
  • Draag fel gekleurde kleren, zodat u de tekendie op uw kleding zitten gemakkelijker kunt zien.
  • Wrijf alle blote lichaamsdelen in met een insecticide. Gebruik een insecticide dat N, N-diethyl-3-methylbenzamide (of DEET) bevat.
  • Bespuit uw kleren met een oplossing op basis van permethrine.
  • Controleer uw lichaam zorgvuldig op tekentelkens als u thuis komt.
  • Controleer ook uw huisdieren. Ook zij kunnen teken meebrengen naar huis en zo de ziekte van Lyme overdragen.

Als u een teken vindt, moet u die zo snel mogelijk verwijderen. De bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt nestelt zich in de maag van de teek. De teek moet al een poos (1 tot 2 dagen) op uw lichaam zitten om de ziekte via de bloedsomloop te kunnen overdragen. Met andere woorden, hoe langer ze in de huid verankerd zit, hoe groter het risico op overdracht. De teek moet heel voorzichtig, in zijn geheel, en met de vingers worden verwijderd. Mijd het gebruik van een pincet. Dit instrument vergroot het risico dat een deel van de teek in de huid achterblijft.

De symptomen en behandeling van de ziekte van Lyme

Als er bacteriën in de bloedsomloop terechtkomen, vermeerderen en verspreiden ze zich. Na een incubatieperiode van enkele dagen verschijnt er een rode en warm aanvoelende plek rond de tekenbeet. Nogal wat mensen merken die niet op. Daarna krijgen ze last van vermoeidheid, koorts, hoofdpijn, een stijve nek, spier- en gewrichtspijnen, allemaal symptomen die gemakkelijk te verwarren zijn met griep. Soms treden ook neurologische problemen op. In een gevorderd stadium van de ziekte treedt er arthritis op met tijdelijke zwellingen en pijn in de grote gewrichten zoals de knie.

En omdat er geen specifieke test bestaat is de diagnose van de ziekte van Lyme moeilijk te stellen. De behandeling gebeurt met antibiotica. Die doden de bacteriën, maar als de behandeling te laat wordt gestart, blijven er soms gewrichtspijnen bestaan.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/06/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/06/2015 - 10h52

"Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine - occidentale et alternative pour tous les âges", Centre Duke de médecine intégrée, uitgeverij Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De ziekte van Lyme in tien vragen Gepubliceerd op 09/07/2013 - 16h55

Teken brengen de Borrelia-bacterie over. Die veroorzaakt bij de mens de ziekte van Lyme en wordt overgedragen via een beet. Lees de onderstaande vragen en antwoorden zodat u verder met een gerust hart een boswandeling kunt maken zonder gevaar te lope...

Teken: een infectie vermijden Geüpdatet op 12/08/2003 - 00h00

Elke zomer worden verschillende gevallen vastgesteld van de ziekte van Lyme, een besmetting die overgebracht wordt door teken. Als ze niet gediagnosticeerd wordt, kan ze neurologische schade veroorzaken. Vandaar dat u maar beter goed geïnformeerd kun...

Meer artikels