PUBLICITÉ

Meer flebitis in de winter

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 21/10/2001 - 00h00
-A +A

Veel studies tonen aan dat de incidentie van fatale longembolie varieert naargelang het seizoen. Longembolie zou vaker optreden in de winter. Maar wat flebitis (ontsteking van een ader) en diep-veneuze trombose betreft, werd nog niets aangetoond. Onderzoekers uit Nice hebben nu aangetoond dat ook flebitis vaker voorkomt in de winter.

PUB

Meer problemen met de bloedsomloop in de winter

Alle gevallen van diep-veneuze trombose (bloedstolsel in een ader) en longembolie (een stolsel dat in een tak van de longslagader blijft vastzitten) die tussen 1995 en 1998 zijn opgetreden, werden onderzocht.Het maandelijks aantal ziekenhuisopnamen wegens diep-veneuze trombose of longembolie was duidelijk hoger in de winter en lager in de zomer. In augustus was het aantal opnamen wegens flebitis 18% lager dan het jaarlijks gemiddelde en in februari en december was dat 18% hoger. Wat longembolie betreft, waren de verschillen nog duidelijker: 22 tot 26% ten opzichte van het gemiddelde naargelang het seizoen.

Verschilt de stolling naargelang het seizoen?

De vasoconstrictie (vernauwing van de bloedvaten) bij koude en de verminderde lichaamsbeweging tijdens de winter verminderen de bloedcirculatie in de benen. De luchtweginfecties in de winter zouden het stollingssysteem kunnen activeren. Maar daarbuiten is eigenlijk weinig bekend over de seizoengebonden schommelingen van de bloedstolling.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 21/10/2001 - 00h00 BMJ, 15 september, blz. 601-602
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ