PUBLICITÉ

Mazelen en vaccinatie: laat het gezond verstand spreken.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 25/02/2015 - 08h48
-A +A

De mazelen halen momenteel de voorpagina’s, vooral door de forse toename van het aantal gevallen in de Verenigde Staten.
Hoe zit het hier bij ons? En waarom is er zo veel heisa rond het vaccin?

PUB

Het vaccin tegen mazelen:  een gevoelige materie…

Enkele jaren geleden waren de mazelen zo goed als uitgeroeid. In België was het aantal gevallen dankzij de doeltreffende vaccinatiecampagnes gezakt naar een paar tientallen per jaar. En dat terwijl de mazelen wereldwijd nog altijd honderdduizenden doden per jaar maken.

Maar in 2011 werden er ineens 600 gevallen gemeld, een serieuze epidemie dus. En dit jaar maken de Verenigde Staten de zwaarste epidemie door in twintig jaar.

Wat is er aan de hand?
Mazelen is een van de besmettelijkste ziektes die er bestaan. Eén zieke kan tientallen mensen rondom zich besmetten. En om het risico uit te schakelen, moet de vaccinatiegraad (het aantal mensen dat zich laten vaccineren) meer dan 95% bedragen. Helaas weigeren steeds meer ouders om hun kinderen te laten vaccineren. En aangezien die ouders elkaar vaak kennen (en hun kinderen bijvoorbeeld naar dezelfde scholen sturen), is de vaccinatiegraad in sommige groepen van kinderen heel laag. Als het virus de weg vindt naar dit milieu, vallen er meteen tientallen zieken. Daarom staat de overheid opnieuw voor de taak om een ‘operatie vaccinatie’ op touw te zetten. Jammer genoeg lijkt de campagne bij sommige ouders een averechts effect te hebben: hoe vaker ze de boodschap horen dat vaccinatie belangrijk is, hoe meer ze zich onder druk gezet voelen. Het resultaat is dat beide groepen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan en dat het almaar moeilijker wordt om de standpunten dichter bij elkaar te brengen.

Het vaccin tegen de mazelen ís belangrijk

Maar het vaccin is wel degelijk noodzakelijk. Het voorkomt namelijk dat kinderen sterven, want mazelen is dodelijk. Zopas nog is in Berlijn een baby van 18 maanden aan de mazelen bezweken. Het vaccin is trouwens goed bekend en heel veilig. De redenen die worden aangehaald om het te weigeren – samenhang met autisme, gevaarlijke bijwerkingen –z ijn nooit wetenschappelijk bewezen en wegen lang niet op tegen de risico’s die de ziekte zelf meebrengt.

Toch moet er geluisterd worden naar de bedenkingen van de ouders.  Hun argumenten weglachen zou fout zijn. Sommige kinderen reageren inderdaad negatief op het vaccin en die reacties kunnen zwaar zijn, ook al zijn ze minder gevaarlijk dan de mazelen zelf (om nog maar te zwijgen van bof en rodehond, want het vaccin biedt bescherming tegen de drie ziektes tegelijk!). De feiten ontkennen heeft geen zin en ongeruste ouders minachtend behandelen al evenmin. Als u twijfelt of met vragen zit over het vaccins, aarzel dan niet en praat erover met een vertrouwensarts.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 25/02/2015 - 08h48
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mazelen-bof-rodehond-vaccin: het vertrouwen is hersteld Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Het mazelen/bof/rodehond-vaccin geeft een immunologische bescherming tegen deze drie kinderziekten. Het vaccin is doeltreffend, maar in Groot-Brittannië zijn vermoedens gerezen dat het vaccin het optreden van autisme in de hand zou werken en inflamma...

Een mazelenepidemie op komst? Gepubliceerd op 26/02/2013 - 14h58

De mazelen zijn terug in ons land! Tijdens de eerste drie maanden van 2011 werden in België 155 gevallen van mazelen geregistreerd, wat dus veel meer is dan tijdens het volledige jaar 2010. Vanwaar die stijging van het aantal gevallen en hoe moeten w...

De nieuwe vaccinatiekalender is er! Geüpdatet op 26/11/2002 - 00h00

De Hoge Gezondheidsraad heeft zopas de nieuwe vaccinatiekalender voor 2002-2003 gepubliceerd. Er werden belangrijke wijzigingen aangebracht in de vaccins voor kleine kinderen.

Meer artikels