PUBLICITÉ

Lintwormen: vlees goed bakken!

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 15/07/2003 - 00h00
-A +A

De tenia, ook wel lintworm genoemd, omvat in feite verschillende soorten die zich kunnen nestelen in de darmen van mensen en dieren. De lintworm mag dan al in West-Europa nagenoeg verdwenen zijn, hij blijft een frequent medisch probleem in sommige ontwikkelingslanden waar veterinaire vleescontroles niet of weinig gebeuren. Een lintworm wordt "opgedaan" door onvoldoende gebakken varkens- of rundvlees te eten.

PUB

Wat zijn de oorzaken?

De tenia behoort tot de tak van de Platelminthes, de klasse van de Cestodes en de familie van de Taeniidae. De twee meest voorkomende types zijn: - Tenia saginata, overgedragen door het eten van rundvlees: een vorm die nog altijd voorkomt in Frankrijk (lintworm). Ze is vooral verspreid in landen waar slecht gebakken vlees gegeten wordt (Midden-Oosten, Afrika, Centraal-Amerika en Zuid-Amerika). - Tenia solium, overgedragen door het eten van varkensvlees: een vorm die in de geïndustrialiseerde landen verdwenen is. Ze komt vooral voor in Mexico, Zuidoost-Azië, Afrika en Zuid-Amerika. De tenia is een platte worm waarvan de lengte varieert van een paar millimeter tot verschillende meters (tot 10 m lang!). Als een dier eitjes inslikt (bijvoorbeeld via water of besmet gras), kan uit één van die eitjes een larve komen, gewapend met haken. Ze doorboort de darmen van het dier, komt in het bloed terecht en hecht zich aan een spier. De larve vormt zich om tot 'blaasworm', een zakje van een paar millimeter waar de kop van de tenia (of scolex) uitkomt. Indien de mens besmet vlees eet, hecht de kop van de tenia zich aan zijn darmen en ontwikkelt hij er zich door ringen te vormen.

Praktische tips

  • Een goede lichaamshygiëne in acht nemen.
  • Het vlees voldoende bakken.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 15/07/2003 - 00h00 Médecine tropicale (Tropische geneeskunde) - M. Gentilini - 5de uitgave, Flammarion. Le Guide d'information et de conseils pratiques de la société de médecine des voyages (De informatiegids met praktische tips van de vereniging voor reisgeneeskunde): Médecine des voyages, 4de uitgave, Ed. Format utile, 30 rue de la Varenne, 94100 Saint-Maur.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ