PUBLICITÉ

Leiden flatscreens tot het carpaletunnelsyndroom?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/11/2008 - 00h00
-A +A

Flatscreens zouden onze houding voor de pc beïnvloeden en zo het ontstaan van het carpaletunnelsyndroom in de hand werken. Wie thuis of op het werk een flatscreen heeft staan, moet dus extra goed op zijn houding letten…

PUB

Carpale tunnel en flatscreens: alles draait om de houding

Het carpaletunnelsyndroom veroorzaakt klachten in de vingers die zeer hinderlijk kunnen zijn en komt vooral voor bij mensen die vaak en lang achtereen met de computer werken. Het gebruik van de muis kan namelijk op termijn leiden tot een beknelling van de zenuwen in de pols. De opkomst van de flatscreens werkt de ontwikkeling van dit syndroom in de hand. Deze schermen hebben heel wat goede kwaliteiten (minder straling, betere kwaliteit van het beeld), maar ze laten meer ruimte vrij op de tafel waardoor we geneigd zijn om het toetsenbord verder van ons af te schuiven. Zo blijft de rand van het bureau vrij en kunnen we er bijvoorbeeld nog een vel papier leggen. Ook de muis komt daardoor halverwege tussen de rand van de tafel en het toetsenbord te liggen. Zo wordt de afstand om de muis te grijpen en te gebruiken groter, waardoor we onze arm min of meer strekken en we op onze pols gaan steunen. Over het algemeen worden beide armen getroffen (de ene arm bedient het toetsenbord, de andere arm de muis), en treedt de beknelling van de polszenuwen aan beide de kanten op.
De pijn van het carpaletunnelsyndroom kan zich dus zowel links als rechts voordoen, waardoor de handicap dubbel ze groot wordt.

Hoe kunnen we het carpaletunnelsyndroom voorkomen?

De preventie bestaat in het aannemen van een goede houding. Daarvoor moeten we onze werkplek ergonomisch verantwoord inrichten, aangepast aan onze eigen situatie: opstelling van de stoel, hoogte van de tafel, enz. Controleer ook de stand van de informatica-apparatuur zelf: het toetsenbord en de muis moeten aan de rand van de tafel liggen, misschien is er ook een houder nodig voor papier, enz.
Het scherm moet op ooghoogte staan. Als het te hoog is opgesteld, gaan we ons hoofd naar achteren buigen en oefenen we druk uit op de hals. Dat kan pijn veroorzaken in de hals en schouders, bovenop de pijn in de pols dus, waardoor uiteindelijk de hele arm pijn gaat doen.
Ook belangrijk om te weten: typisch voor het carpaletunnelsyndroom is dat het heel snel opkomt. Enkele maanden in een slechte houding werken kan al volstaan om dit type van syndroom te doen verschijnen. Iemand die 3, 4 maanden à rato van 10 tot 12 uur per dag achter de pc werkt, kan al met dit soort klachten aan de halswervels en de carpale tunnel zitten. Een werknemer die zijn pc-omgeving niet behoorlijk inricht, kan al na enkele maanden werkongeschikt zijn.

Nog een laatste tip: las regelmatig een pauze in. Wie 8 uur voor een scherm zit, zou minstens om de 2 uur moeten opstaan en 5 tot 10 minuten een andere taak verrichten. Dat geldt natuurlijk ook thuis: 5 uur achtereen videospelletjes doen is niet goed. Neem af en toe een pauze en doe iets waarbij ook de andere spieren moeten bewegen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 25/11/2008 - 00h00 Gesprek met Jean-Philippe Sabathe, ergonoom in de " groupe hospitalier Paris Saint-Joseph "
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ