PUBLICITÉ

Leerlingen zijn geen lastdieren

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 21/09/2004 - 00h00
-A +A

Meer dan 80 procent van de leerlingen torst een te zware boekentas. Hun boekenvracht weegt meer dan een tiende van hun eigen lichaamsgewicht. Volgepropte boekentassen en rugpijn: een onderzoek.

PUB

Veel rugklachten bij tieners

'Terug naar school' betekent voor veel schoolgaande jongeren ook opnieuw sjouwen met loodzware boekentassen. Onderzoekers van de Universiteit Riverside in California stelden vast dat heel wat jongeren over rugpijn klagen en ze leggen de schuld hiervoor bij overvolle boekentassen. De vorsers onderzochten 3500 tieners van 11 tot 15 jaar oud in vier middelbare scholen. 64% van de ondervraagde leerlingen zei af en toe last te hebben van rugpijn. Twee op vijf kinderen had rugpijn tijdens het dragen van de boekentas. 16% van de jongeren met rugklachten had als gevolg van de pijn niet kunnen deelnemen aan turnlessen of naschoolse sportactiviteiten.

Rugproblemen vanaf 8 jaar...

Europees onderzoek toont vergelijkbare cijfers. Ook in ons land komen de eerste rugklachten al voor bij kinderen van acht jaar, bij zestienjarigen hebben zes op tien jongeren af en toe last van rugpijn. Geen opwekkende gedachte. Rugpijn is niet alleen een lichamelijk probleem, maar heeft ook een gevolg voor het geestelijke welzijn. Bovendien voorspellen rugklachten op jonge leeftijd weinig goeds voor de toekomst.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 21/09/2004 - 00h00 Siambanes D, Martinez JW, Butler EW, Haider T. Influence of school backpacks on adolescent back pain. J Pediatr Orthop. 2004;24:211-7.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Boekentassen: opgelet voor rugpijn! Gepubliceerd op 13/08/2012 - 14h49

Staat u op het punt om een boekentas te kopen voor uw kind? Kies hem dan niet lichtvaardig! Kinderen die in hun groeifase een ongeschikte rugzak of tas dragen, kunnen later chronische rugpijn krijgen. Deze tips kunnen u helpen om de juiste keuze te m...

Help uw kinderen hun rug te sparen Geüpdatet op 26/10/2009 - 00h00

We moeten op elke leeftijd zorg dragen voor onze rug , maar hoe vroeger we daarmee beginnen, hoe beter. Goede gewoonten moeten al van kleins af aan worden aangeleerd. Hoe zit het bij u thuis? Zitten uw kinderen mooi recht aan tafel? Nemen ze de juist...

Meer artikels