PUBLICITÉ

Kuren: welke diëten zijn op lange termijn het meest doeltreffend?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 05/08/2008 - 00h00
-A +A

Wetenschappers buigen zich regelmatig over de vraag welke van de verschillende vermageringsdiëten op lange termijn doeltreffend zijn. Het Atkins dieet, vaak ten onrechte in diskrediet gebracht, zou samen met het mediterrane dieet een interessant alternatief zijn voor mannen die vetarme kuren volgen.

PUB

Het Atkins dieet en het mediterrane "dieet" zijn twee erg populaire diëten. Toch zijn er nog maar weinig gegevens bekend over hun langetermijneffect op het gewicht. Een team van onderzoekers uit Boston heeft nu gedurende twee jaar onderzoek verricht bij 322 vijftigers (allemaal mannen) met een gematigd overgewicht, en het effect van beide methodes vergeleken met het traditionele vetarme dieet.

Drie verschillende diëten

In het klassieke vetarme dieet was de inname van calorieën beperkt tot 1800 kcal/dag. Slechts 30% daarvan mag bestaan uit vetten. Dit dieet streefde ook naar een groter verbruik van granen (die zijn vetarm), groenten, fruit en peulvruchten, en een kleiner verbruik van toegevoegde vetten en vetrijke snacks.
Ook in het mediterrane dieet was de inname van vetten bescheiden (35% van het toegestane aantal calorieën, met 30 tot 45 gram olijfolie en een handvol hazelnoten als voornaamste bronnen), en was de inname van calorieën vastgesteld op 1800 kcal/dag. Op het menu stonden veel fruit en groenten en weinig rood vlees, en werden gevogelte en vis aanbevolen in plaats van rundvlees en lamsvlees.
In het zetmeelarme dieet gebaseerd op de Atkins-methode was de inname van koolhydraten in de aanvangfase sterk beperkt om dan geleidelijk aan lichtjes te worden opgevoerd. Eiwitten en vetten daarentegen mochten onbeperkt worden gebruikt. De enige beperking: ze moesten van plantaardige oorsprong zijn.

Hetzelfde gewichtsverlies bij Atkins en mediterraan dieet

Over het algemeen werd het vetarme dieet het best gerespecteerd, gevolgd door het mediterraan dieet en - op de laatste plaats - het koolhydraatarme dieet. De 'mediterrane' groep kreeg het hoogste gehalte aan vezels en goede vetten (mono-onverzadigde vetzuren, vooral afkomstig uit olijfolie) binnen.
Het gewichtsverlies bedroeg na twee jaar gemiddeld 2.9 kilo in de groep met het vetarme dieet, 4.4 kilo in de groep met het mediterrane dieet en 4.7 kilo in de groep met het koolhydraatarme dieet.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist-voedingsdeskundige op 05/08/2008 - 00h00 Shai I et al: Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or low-fat diet. New England Journal of Medicine, 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ