PUBLICITÉ

Knoopbatterijen: niet ongevaarlijk!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/05/2015 - 12h41
-A +A

De zogeheten knoopbatterijen - piepkleine, ronde en platte batterijen - zijn alomtegenwoordig. Ze zitten in fototoestellen, in horloges, in rekenmachientjes, wekkers, speelgoed, enz. Ze worden almaar meer gebruikt, en het aantal ongelukken door inslikken neemt ook steeds meer toe.

PUB

Waarom zijn de knoopbatterijen zo gevaarlijk?

Omdat ze klein zijn en gemakkelijk onder de tafel terechtkomen, opgeraapt worden door kleine kinderen die ze dan in hun mond steken.

Sommige knoopbatterijen kunnen dan vast komen te zitten in de slokdarm en symptomen veroorzaken die te wijten zijn aan die obstructie (moeilijk kunnen slikken, pijn, braken).

Ze zijn bovendien ook giftig vanwege hun inhoud en kunnen brandwonden veroorzaken die soms zelfs kunnen leiden tot perforatie van de slokdarm.
De batterijen met lithium zijn het gevaarlijkst omdat ze groter en krachtiger zijn dan de andere. Meteen daarna komen de batterijen met kwik. Deze gaan gemakkelijk open in het spijsverteringskanaal waardoor het kwik vrijkomt. Dit metaal is extreem giftig voor het lichaam.
De minst gevaarlijke batterijen zijn die op basis van zink.

Vooral nieuwe batterijen zijn gevaarlijk

Alle batterijen zijn gevaarlijker als ze nieuw zijn, omdat ze meer stroom voortbrengen dan gebruikte batterijen. Ze kunnen zo brandwonden veroorzaken in de binnenwand van het spijsverteringskanaal.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/05/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/05/2015 - 12h41

"Le guide qui protège les enfants et les nourrissons", Editions Edisanté, uitgegeven naar aanleiding van de campagne "Enfance et Premiers secours" van de Franse ziekenfondsen en het Franse Rode Kruis.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ