PUBLICITÉ

Kip met Campylobacter? Nee, bedankt!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 13/01/2004 - 00h00
-A +A

Campylobacteriose is één van de meest voorkomende oorzaken van diarree ter wereld. Het systematische gebruik van antibiotica in de pluimveesector maakt deze kiem resistent tegen geneesmiddelen...

PUB

Meer dan 40 % van de bacteriën in het kippenvlees dat verkocht wordt in Zwitserland, is resistent tegen minstens één antibioticum. Dat blijkt uit een onderzoek van het federale bureau voor diergeneeskunde van het land van de raclette. Verontrustende cijfers, want ze hebben reële implicaties voor de behandeling van voedselvergiftigingen. Kippenvlees bevat Campylobacter, een kiem die op wereldvlak verantwoordelijk is voor 5 tot 14 % van alle gevallen van diarree. Hij veroorzaakt namelijk meer gevallen van diarree dan de salmonellabacterie in voedsel.

Geen zacht eitje!

De oorzaak is vaak onvoldoende of slecht gebakken gevogelte. Eén van de courante fouten die gemaakt worden in de keuken, is dat de kip, als ze uit de oven komt (en dus steriel is), gesneden wordt op dezelfde plank als die waarop ze rauw is bereid (en die besmet is). Andere besmettingshaarden zijn rauw vlees en leidingwater in de warme landen. De symptomen verschijnen meestal twee tot vijf dagen na de infectie. Het gaat onder meer om diarree, buikpijn, koorts, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Ze duren meestal drie tot zes dagen en verdwijnen spontaan zonder behandeling, op twee belangrijke uitzonderingen na: jonge kinderen en personen met immunodeficiëntie. Zij moeten antibiotica nemen.

Die etters zijn toch wel resistent zeker!

Tijdens hun inspectieronde verzamelden de Zwitserse onderzoekers vleesstalen in 122 warenhuizen in Zwitserland en Liechtenstein, en testten ze hun antibioticaresistentie. Uit de 415 onderzochte vleesstalen isoleerden ze 91 Campylobacter-stammen. 59 % daarvan waren gevoelig voor alle geteste antibiotica. Ongeveer 19 stammen (22 %) daarentegen waren resistent tegen één antibioticum, 9 (10 %) tegen twee antibiotica en 8 (9 %) tegen minstens drie antibiotica. Erger nog: in deze laatste groep bleek één stam resistent te zijn tegen ciprofloxacine, tetracycline en erytromycine, de drie belangrijkste antibiotica bij de behandeling van campylobacteriose bij de mens…Het vlees raakte makkelijker besmet als het zich in de versafdeling bevond in plaats van in de diepvriesafdeling. Toch liggen deze cijfers nog veraf van de toestand in Amerika, waar 90 % van de Campylobacter-stammen resistent zijn tegen minstens één antibioticum en 45 % tegen minstens twee antibiotica…

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 13/01/2004 - 00h00 Ledergeber U et al. BMC Public Health 2003,3 :39.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ