PUBLICITÉ

Kindergeneeskunde: geneesmiddelen goed leren gebruiken

Gepubliceerd door Isabelle Eustache : Aanpassing: Dr. Philippe Burton op 05/11/2002 - 00h00
-A +A

Er worden zeer vaak fouten gemaakt bij het gebruik van geneesmiddelen; dat wijst erop dat het publiek onvoldoende ingelicht is. 40% van de vergiftigingen (of intoxicaties) die aan het Antigifcentrum worden gemeld, is toe te schrijven aan geneesmiddelen.

PUB

De fouten bij het gebruik van geneesmiddelen vloeien vooral voort uit zelfmedicatie. Kinderen lopen meer kans op fouten dan volwassenen. En hoewel de gevolgen bijna steeds meevallen, zijn ze voor het kind toch pijnlijk.

Wat verstaan we onder 'fouten bij het gebruik van een geneesmiddel'?

"Elke fout die tot gevolg heeft dat de patiënt niet het juiste geneesmiddel krijgt, in de juiste dosis, op het juiste uur en via de juiste weg."

Waarom komt dat probleem vaker voor bij kinderen?

  • De ouders vormen tussenpersonen tussen de voorschrijvende arts, de apotheker en de patiënt.
  • Vaak wordt aan zelfmedicatie gedaan. Kinderen vertonen vaak veel gelijkaardige aandoeningen na elkaar, en in plaats van opnieuw de arts te raadplegen, neemt men dan de resterende geneesmiddelen die de vorige maand werden voorgeschreven.
  • Er bestaan weinig kindspecifieke galenische vormen. Vandaar dat vaker een voorschrift wordt geschreven dat niet conform de bijsluiter is.
In Frankrijk werd in samenwerking met het Antigifcentrum een studie uitgevoerd. In 6 maanden tijd werden 1.108 fouten bij het gebruik van geneesmiddelen bij kinderen genoteerd. In 17% van de gevallen vertoonde het kind symptomen: neurologische (38%), gastro-intestinale (34%), cardiale (7%) of andere symptomen. De kleine patiënten waren gemiddeld 3 jaar oud.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Burton op 05/11/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Koorts bij kinderen en baby's: tekst en uitleg Gepubliceerd op 06/12/2016 - 17h18

Bij courante infecties (neus-keelholteontsteking (rinofaryngitis), oorontsteking, bronchitis, angina, ...) krijgen jonge kinderen snel koorts. Ouders - zowel "beginners" als "gevorderden" - zijn snel ongerust en hebben niet altijd de juiste reflexen....

Dyslexie, nog onbekend Geüpdatet op 18/04/2006 - 00h00

Dyslexie, een leerstoornis bij het lezen en schrijven treft ongeveer 8% van de kinderen (vooral jongens). Toch wordt er niet vaak over gesproken. Nochtans ligt deze stoornis vaak aan de basis van grote problemen op school. Dr. Messerschmitt* van het...

Meer artikels