PUBLICITÉ

Kan voeding een rol spelen in de strijd tegen acne?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/05/2013 - 16h45
-A +A

"Sommige voedingsmiddelen hebben de kwalijke gewoonte om acne te bevorderen." Tot nu toe bestond het antwoord van de wetenschappers uit het negeren van wat ze dachten een gerucht te zijn... maar een nieuwe studie over acne en voeding heeft aangetoond dat wat we eten ondanks alles toch een impact kan hebben op de puistjes.

PUB

Wat is de rol van voeding in de strijd tegen acne?

Nu fruit en groenten door de meeste mensen positief worden onthaald - ze zorgen immers voor een langer en gezond leven - heeft een team onderzoekers de invloed bestudeerd van het verbruik van deze voedingsmiddelen op acne, de huidaandoening die vooral jongeren en jongvolwassenen treft. Een vijftigtal mensen tussen 10 en 54 jaar stelde zich beschikbaar voor het onderzoek. De ene helft van deze mensen had last van acne, de andere helft niet.

Alle deelnemers aan het onderzoek vulden een vragenlijst over hun voedingsgewoonten in: het aantal dagelijkse maaltijden, het knabbelen tussen de maaltijden, de verbruikte voedingsmiddelen, de hoeveelheden, de drank, enz. Men kwam tot de vaststelling dat bij de mensen met acne de consumptie van fruit en groenten duidelijk lager was (1,9 porties per dag tegen 3,4).

Men stelde bovendien vast dat alle testpersonen duidelijk minder fruit en groenten aten dan de officiële aanbevolen hoeveelheid van 5 porties per dag. Voor alle deelnemers samen (met en zonder acne), bedroeg het gemiddelde 2,68 porties fruit en groenten per dag. Er waren 5 mensen bij die nooit fruit of groenten aten en 13 aten nooit fruit, maar wel groenten.

We komen nog even terug op onze vergelijking tussen mensen met en zonder acne. De onderzoekers vonden nog een verschil tussen beide groepen: de mensen met acne knabbelen meer tussen de maaltijden, namelijk chocopasta, tussendoortjes met chocolade, koekjes, snoep, koolzuurhoudende drank…

Evenwichtige voeding rijk aan fruit en groenten

Blijkbaar is de voeding van mensen met acne minder evenwichtig dan de voeding van de andere groep. Het feit dat fruit en groenten zo'n belangrijke impact hebben op de relatie tussen voeding en acne suggereert dat dit mechanisme te maken heeft met ontstekingen. Acne is inderdaad een lokale inflammatoire aandoening.

En we weten dat fruit en groenten bekend zijn omdat ze inflammatoire reacties verzachten. In de praktijk wordt dus aan jongeren aangeraden om evenwichtig te eten als ze aan acne willen ontsnappen. Dit kan een zeer goed argument zijn om jongeren aan te zetten om meer fruit en groenten te eten en om minder te knabbelen tussen de maaltijden.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 28/04/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/05/2013 - 16h45

Piéto-Le Corvaisier CM. Et coll., Journées dermatologiques de Paris (Dermatologische dagen van Parijs), 9-13 december 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ