PUBLICITÉ

Jichtaanvallen: wat mag men drinken en wat niet?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/01/2017 - 07h28
-A +A

Jicht, een aandoening die vooral bij mannen voorkomt, wordt gekenmerkt door plotse en hevige pijnaanvallen, vooral aan de basis van de grote teen. Alcoholische dranken worden vaak met de vinger gewezen. Maar hoe zit het nu in de praktijk? Welke dranken worden aanbevolen en welke zijn te vermijden wanneer men getroffen is door jicht?

PUB

Wat is de oorzaak van jicht?

Jicht wordt veroorzaakt door een teveel aan urinezuur, dat in de gewrichten gaat kristalliseren, meestal aan de basis van de grote teen. De ontstekingsreactie die daarvan het gevolg is, kan zo pijnlijk zijn dat gewoon de voet neerzetten onmogelijk wordt.
 

Om jichtaanvallen te vermijden, naast een behandeling met medicijnen, wordt aanbevolen alle voedingsmiddelen en dranken die het urinezuurgehalte kunnen verhogen, zo weinig mogelijk te gebruiken. U doet er goed aan de consumptie van purinerijke voedingsmiddelen (orgaanvlees, ansjovis, haring, sardienen...) te beperken, aangezien het lichaam urinezuur aanmaakt wanneer purine afgebroken wordt. Dit is de basis van het anti-jichtdieet.
 

Jichtpreventie: vermijd alcoholische dranken, en vooral bier, zelfs alcoholvrij!

Alcohol is eveneens zeer rijk aan purine. Het is dus ten zeerste aangeraden de consumptie van alle alcoholische dranken tot een minimum te beperken.
Men moet echter ook weten dat, wat jicht betreft, bier de meest geduchte alcoholische drank is. Bier heeft inderdaad het hoogste purinegehalte. In vergelijking met iemand die geen alcohol gebruikt, is het risico op een jichtaanval 2,5 maal zo groot als men 2 glazen bier per dag drinkt, tegen 'slechts' 1,6 maal voor een dagelijkse consumptie van 2 glazen sterkedrank. Wijn daarentegen, lijkt het risico op een jichtaanval niet te verhogen (1).
Tot slot moet u ook weten dat alle alcoholvrije bieren eveneens rijk zijn aan purine!
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 15/12/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 04/01/2017 - 07h28

(1) The Lancet, 363: 1270-1276, 2004; (2) Hyon Choi et coll., British Medical Journal, vervroegd online verschenen, februari 2008; (3) Neogi T. et coll., Boston, USA; Panorama du Médecin, 16 november 2009.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ