PUBLICITÉ

Is het tijd om uw trouwe agenda te vergeten?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/11/2016 - 12h42
-A +A

Zijn de papieren agenda’s en de to-dolijstjes die op een post-it of een vellteje papier zijn neergepend verleden tijd? De IT-tools die ze vervangen zijn zonder twijfel efficiënter. Marc Klainer is coach en docent tijdmanagement, maar weet uit zijn vroegere leven ook wat het is om te laat te komen... Hij vertelt ons meer over de bestaande hulpmiddelen om onze tijd te beheren.

PUB

De papieren hulpmiddelen hebben hun grenzen

Marc Klainer vindt het beheren van onze tijd en onze verplichtingen op papier - met een agenda of een schriftje en met almaar meer to-dolijstjes - niet langer efficiënt. “Het principe van de to-dolijstjes is een horizontaal beheer van de taken: je krijgt een taak, je voert die uit, er komen er weer nieuwe taken, en ook die voer je weer uit, enz.” Om echt aan actief tijdmanagement te doen, moeten we van een horizontaal beheer van de taken overschakelen op een horizontale visie van de tijd: “Als we de taken spreiden over dagen, weken of zelfs maanden, kunnen we onze tijd plannen en, vooral, de taken afhandelen in de volgorde van hun prioriteit. Dat is veel efficiënter”.

Volstaat een papieren agenda voor dat type van tijdmanagement? “Ja, het is mogelijk om dat allemaal op papier te doen, maar het is ingewikkelder, trager, en minder netjes omdat elke dag zijn niet te voorspellen beloop heeft en we ons gebruik van de tijd continu moeten bijsturen”. Op een papieren agenda betekent dat continu schrappen en doorstrepen! “Met de betere notebook kun je trouwens zowel je agenda als je taken met hun deadlines beheren en soms zelfs ook je mails. Als je met al die dingen kunt goochelen in één enkele tool, wordt het veel makkelijker om je te organiseren.”

Notebooks hebben ook nadelen

Maar we moeten dat er ook nog allemaal uit kunnen halen en met die middelen dus overweg kunnen. Als we een nieuwe IT-tool aanschaffen, moeten we altijd door een leerfase die energie en tijd opslorpt. Voor mensen die gewoon een oplossing zoeken om hun werklast te verminderen, is dat een beetje paradoxaal en soms ook moeilijk. We moeten ook rekening houden met andere, meer psychologische obstakels: “Informatiedragers zijn rigider en laten ook minder controle toe van de kant van de gebruiker», aldus nog Marc Klainer. “Sommige mensen zullen onvermijdelijk moeite hebben om eraan te beginnen.” Maar als zo’n tool ongebruikt blijft liggen, heeft hij natuurlijk geen enkel nut.

Maar zoals er veel modellen van papieren agenda’s bestaan, bestaat er ook een grote verscheidenheid aan IT-tools. Outlook kan bijvoorbeeld worden omgevormd tot taskmanager. Er zijn ook apps die op de smartphone kunnen worden gebruikt, zoals Todoist die volledig is afgestemd op de mails en andere apps voor het maken van notities. Op internet zijn tientallen websites te vinden die u kunnen helpen met het beheer van uw taken en uw tijd.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/11/2016 - 12h42

Marc Klainer, coach en docent tijdmanagement. www.mediaconsult.be, www.cefora.be.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een beter en stressloos tijdbeheer… Bestaat dat? Gepubliceerd op 07/03/2011 - 17h16

Ik heb geen tijd, ik ben gehaast, ik verlies mijn tijd, time is money . De manier waarop we met tijd omgaan, zet ons onder druk en verhoogt de stress . Hoe kunnen we genieten van de zeldzaamheid die we 'tijd' noemen? Nochtans beschikt iedereen over p...

Een zomer zonder vakantie kan ook leuk zijn Gepubliceerd op 27/07/2016 - 12h37

"Deze zomer ga ik niet met vakantie". Misschien voelt u zich wat triest als u dat zegt en voelt iedereen rond u zich wat gegeneerd, vooral als ze zelf weggaan. Maar waarom zou u van deze zomer geen feest maken, ook al gaat u niet met vakantie?

Feesten, stress en gewicht Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Kerstmis en Nieuwjaar zijn de periode bij uitstek om te feesten, maar de feestvreugde dreigt soms te worden vergald omdat we door zoveel dingen overstelpt worden. Een paar voorbeelden (in willekeurige volgorde): eten klaarmaken voor het gezin, feestm...

Meer artikels