PUBLICITÉ

Is chocolade een gepaste lekkernij voor uw hond?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 19/04/2010 - 00h00
-A +A

Chocolade is een lekkernij die de meesten onder ons heerlijk vinden. Laat uw hond of uw kat er echter niet van proeven! Chocolade bevat inderdaad theobromine, die dodelijk kan zijn voor uw huisdier!

PUB

Chocolade is giftig voor honden!


Chocolade wordt gemaakt van geroosterde cacaozaden. Deze bevatten theobromine, een stof die verwant is aan cafeïne. In tegenstelling tot de mens, is de hond bijzonder gevoelig voor theobromine. Een hond heeft inderdaad veel meer tijd nodig om deze stof om te zetten en uit te scheiden. Bij een hond stimuleert theobromine onder meer het centrale zenuwstelsel, de hartspier en de productie van urine door de nieren.

Hoe giftig zijn de verschillende soorten chocolade?


Het eten van chocolade leidt voor een hond niet altijd tot gezondheidsproblemen. De concentratie theobromine kan inderdaad enorm verschillen naargelang het soort chocolade. Zo is witte chocolade weinig gevaarlijk omdat hij slechts 0,009 mg theobromine per gram chocolade bevat. Melkchocolade kan al gevaarlijker zijn, aangezien hij 1,5 tot 2 mg theobromine per gram chocolade kan bevatten. Met een concentratie van 4,5 tot 16 mg theobromine per gram, is zwarte chocolade dan weer zeer gevaarlijk voor honden.
Als men weet dat een dosis van 100 tot 250 mg theobromine per kilogram lichaamsgewicht dodelijk kan zijn, betekent dit dat een stuk pure, zwarte chocolade van 100 g dodelijk kan zijn voor een hond van 10 kilo!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 19/04/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vergiftigingen bij honden en katten Geüpdatet op 08/12/2004 - 00h00

Onze geliefde viervoeters kunnen niet altijd onderscheid maken tussen gezond en schadelijk voedsel! Soms zijn ze zo uitgehongerd of nieuwsgierig dat ze aan alles likken of knabbelen wat onder hun poten komt. Bepaalde producten houden echter bijzonder...

Vergif en viervoeters Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Huisdieren zijn zich niet bewust van de gevaren van producten die in en om het huis gebruikt worden. De kans op vergiftiging is dan ook reëel.

Meer artikels