PUBLICITÉ

Hypertensie? Twee stukjes chocolade per dag!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/04/2014 - 16h16
-A +A

Door zijn rijkdom aan antioxiderende moleculen, behoort cacao tot de zogenaamde gezonde voedingsmiddelen.

De weldaad van cacao voor de cardiovasculaire gezondheid werden bevestigd.

Trouwens, twee blokjes pure chocolade per dag volstaan om hypertensie te voorkomen.

 

PUB

Pure chocolade is rijk aan polyfenolen

Het weldoende cardiovasculaire effect van cacao kunnen worden toegeschreven aan de grote hoeveelheid polyfenolen die cacaobonen bevatten en dat zijn krachtige anti-oxidanten. Ze behoren tot de grote familie van de flavonoïden en ze helpen het organisme bij het neutraliseren van vrije radicalen die op hun beurt grotendeels verantwoordelijk zijn voor de celveroudering.

Anti-oxidanten beschikken over belangrijke troeven; van de preventie van huidveroudering tot de preventie van cardiovasculaire aandoeningen en kanker.

Maar tot voor kort werden de onderzoeken uitsluitend uitgevoerd met hoge dosissen cacao, terwijl andere studies aantonen dat dezelfde preventieve effecten optreden bij realistische hoeveelheden zoals de gemiddelde cacaoconsumptie in Europa.

Een veertigtal personen met een licht verhoogde bloeddruk of een milde vorm van hypertensie werden gerekruteerd om deel te nemen aan het onderzoek.

  • Gedurende vier maanden moest de helft van de proefpersonen elke dag 6,3 g pure chocolade eten (30 mg polyfenolen, 30 calorieën of het equivalent van twee stukjes chocolade).

  • De andere proefpersonen kregen de opdracht om dezelfde hoeveelheid witte chocolade te consumeren. Witte chocolade bevat geen polyfenolen.

Een significante daling van de bloeddruk met slechts twee stukjes chocolade

De consumptie van een kleine hoeveelheid pure chocolade rijk aan cacao ging gepaard met een daling van 2,9 mmHg van de systolische arteriële bloeddruk en een daling van 1,9 mmHg van de diastolische arteriële bloeddruk. Van gewichtstoename was geen sprake en een effect op de lipiden in het bloed of de bloedsuikerspiegel bleef ook uit.

Het aandeel van proefpersonen die bij het begin van het onderzoek hypertensie hadden daalde van 86% naar 68%.
Bij de proefpersonen die witte chocolade moesten eten, was er geen enkele verandering merkbaar.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 07/08/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/04/2014 - 16h16

Taubert D. et coll., JAMA, 298: 49-60, 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cacao: een goede gezondheidsbondgenoot Geüpdatet op 03/01/2006 - 00h00

In volle feestperiode publiceerde Zwitserse onderzoekers de resultaten van een studie waaruit blijkt dat chocolade goed is voor de slagaders. Het gaat niet om alle soorten chocolade, maar wel om de pure variant met 70% cacao!

Geen feest zonder chocolade! Gepubliceerd op 19/12/2017 - 10h31

De chocoladefans weten het maar al te goed: bij een feest hoort chocolade . En ze mogen gerust zijn, zolang we maar maat houden heeft cacao – het hoofdbestanddeel van chocolade – tal van gezondheidstroeven.

Chocolade is goed voor het hart Gepubliceerd op 09/04/2013 - 12h54

Chocolade krikt het moreel op als we een dipje hebben, dat weet iedereen. Maar chocolade is ook goed voor het hart . Een recente studie levert daar nog maar eens het bewijs van. Verstokte chocolade-eters zouden namelijk een kleiner risico lopen op ee...

Daar is de nieuwe chocolade! Geüpdatet op 19/09/2006 - 00h00

Genieten van een heerlijk stukje chocolade gaat vaak gepaard met een schuldgevoel. . . Het is zo lekker, maar ook zo rijk aan foute voedingsstoffen! Maar wat als chocolade ook goed is voor de gezondheid? Dat is wat een nieuw soort chocolade beweert.....

Meer artikels