Door zijn rijkdom aan antioxiderende moleculen, behoort cacao tot de zogenaamde gezonde voedingsmiddelen.
De weldaad van cacao voor de cardiovasculaire gezondheid werden bevestigd.
Trouwens, twee blokjes pure chocolade per dag volstaan om hypertensie te voorkomen.
Pure chocolade is rijk aan polyfenolen
Het weldoende cardiovasculaire effect van cacao kunnen worden toegeschreven aan de grote hoeveelheid polyfenolen die cacaobonen bevatten en dat zijn krachtige anti-oxidanten. Ze behoren tot de grote familie van de flavonoïden en ze helpen het organisme bij het neutraliseren van vrije radicalen die op hun beurt grotendeels verantwoordelijk zijn voor de celveroudering.
Anti-oxidanten beschikken over belangrijke troeven; van de preventie van huidveroudering tot de preventie van cardiovasculaire aandoeningen en kanker.
Maar tot voor kort werden de onderzoeken uitsluitend uitgevoerd met hoge dosissen cacao, terwijl andere studies aantonen dat dezelfde preventieve effecten optreden bij realistische hoeveelheden zoals de gemiddelde cacaoconsumptie in Europa.
Een veertigtal personen met een licht verhoogde bloeddruk of een milde vorm van hypertensie werden gerekruteerd om deel te nemen aan het onderzoek.
- Gedurende vier maanden moest de helft van de proefpersonen elke dag 6,3 g pure chocolade eten (30 mg polyfenolen, 30 calorieën of het equivalent van twee stukjes chocolade).
- De andere proefpersonen kregen de opdracht om dezelfde hoeveelheid witte chocolade te consumeren. Witte chocolade bevat geen polyfenolen.
Een significante daling van de bloeddruk met slechts twee stukjes chocolade
De consumptie van een kleine hoeveelheid pure chocolade rijk aan cacao ging gepaard met een daling van 2,9 mmHg van de systolische arteriële bloeddruk en een daling van 1,9 mmHg van de diastolische arteriële bloeddruk. Van gewichtstoename was geen sprake en een effect op de lipiden in het bloed of de bloedsuikerspiegel bleef ook uit.
Het aandeel van proefpersonen die bij het begin van het onderzoek hypertensie hadden daalde van 86% naar 68%.
Bij de proefpersonen die witte chocolade moesten eten, was er geen enkele verandering merkbaar.
Taubert D. et coll., JAMA, 298: 49-60, 2007.