PUBLICITÉ

Hoop op zwangerschap voor vrouwen die genezen zijn van kanker

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/07/2004 - 00h00
-A +A

Een Belgisch medisch team kan bogen op een wereldprimeur: een zwangerschap na autotransplantatie van ingevroren eierstokweefsel. Op die manier blijft er hoop voor vrouwen die na een kankerbehandeling onvruchtbaar zijn geworden.

PUB

Dankzij de vooruitgang inzake kankerbehandeling is het overlevingspercentage van vrouwelijke kankerpatiënten sterk gestegen. Helaas leiden die behandelingen vaak tot vroegtijdige menopauze en onvruchtbaarheid. Deze bijwerkingen worden veroorzaakt door chemo- en radiotherapie.

Wegnemen van eierstokweefsel

Eén van de mogelijkheden om de vruchtbaarheid van deze patiëntes te behouden, is het invriezen van embryo's vóór de behandeling. Dat vereist echter wel een partner en een tijdrovende eierstokstimulatie die de kankerbehandeling vertraagt. Een andere strategie bestaat erin, eierstokweefsel weg te nemen bij de patiënte en dat vóór de behandeling in te vriezen. Op die manier kan onmiddellijk gestart worden met de kankerbehandeling. Het is die oplossing waarvoor prof. Donnez en zijn team kozen.

Positieve zwangerschapstest

In juli 1997 moet een 25-jarige patiënte met een Hodgkin-lymfoom chemo- en radiotherapie ondergaan. Ze stemt erin toe dat de artsen eierstokweefsel bij haar wegnemen, dat zal worden ingevroren op - 196°C. Vervolgens krijgt ze de noodzakelijke zware kankerbehandeling. Bij dit soort therapie wordt de kans op vroegtijdige menopauze en onvruchtbaarheid geraamd op meer dan 80 %. Na de behandeling menstrueert de patiënte niet meer en wijzen de hormoonconcentraties inderdaad op vroegtijdige menopauze. Aangezien de eierstokken niet meer werken, wordt een hormoonvervangingstherapie voorgeschreven.In 2001 wil de patiënte graag zwanger worden, maar de bloedanalyses bevestigen de vroegtijdige menopauze, waardoor haar wens niet meteen kan worden vervuld. In februari 2003 planten de artsen het eierstokweefsel dat ze hebben weggenomen vóór de kankerbehandeling opnieuw in. In juni 2003 blijkt uit een laparoscopie (endoscopisch onderzoek) dat het autotransplantaat heeft overleefd. Vier maanden na de transplantatie worden bijkomende onderzoeken uitgevoerd die aantonen dat de eierstokfunctie zich heeft hersteld, waardoor er weer ovulatie mogelijk is. In januari 2004, elf maanden na de ingreep, is de zwangerschapstest van de patiënten positief. Sindsdien laten de echografieën een evolutieve zwangerschap zien met een embryo waarvan de groeicurven en de morfologie volledig normaal zijn.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/07/2004 - 00h00 Bron: Persdossier van de Universitaire Ziekenhuizen Sint-Lucas.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ