PUBLICITÉ

Hoe moeten we onze oren beschermen? Welke oordoppen moeten we kiezen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 21/04/2017 - 14h36
-A +A

Vooral jongeren, maar niet alleen zij, stellen hun oren bloot aan overmatig geluid via concerten, danstenten en repetitielokalen voor musici.

Voor wie dergelijke lawaaierige activiteiten wil voortzetten, is er maar één oplossing: een gehoorbescherming dragen!

Een overzicht van wat er zoal aan oordoppen bestaat. Zo kunt u de oordoppen kiezen die het meest geschikt zijn voor een bepaalde situatie.

PUB

We hebben allemaal een hoorkapitaal dat ons hele leven moet meegaan en dus de nodige zorg vraagt. De duur van de blootstelling aan geluid en het volume zijn twee factoren waar we vaak zelf vat op hebben, maar daarbuiten moet u een gehoorbescherming dragen in alle situaties met geluidssterkten boven de 100 dB. Dat geldt voor  concerten, danstenten, bepaalde beroepsactiviteiten, tuinieren, klussen in huis en andere vrijetijdsactiviteiten zoals muziek, jagen, motorrijden, enz.

Gehoorbescherming: oordoppen in was, schuimrubber en silicone

Net zoals de oordoppen in was (de beroemde oordopjes van Quies) moeten schuimrubberen oordoppen met de vingers tot de juiste vorm worden gekneed voor ze in de gehoorgang worden gebracht. Eenmaal op hun plaats zetten ze uit waardoor ze de gehoorgang nog efficiënter afsluiten.

Siliconen oordoppen (soms ook rubberen oordoppen) zijn voorgevormd. Ze bestaan in verschillende maten, maar er zijn ook oordoppen van soepel silicone verkrijgbaar die zich aan elke gehoorgang aanpassen (slechts één maat).

Al deze geluidsberschermers zijn wegwerpdoppen - sommige zijn voor eenmalig gebruik (in schuimrubber), andere kunnen meerdere keren hergebruikt worden (in silicone). Ze zijn makkelijk te vinden (grootwarenhuis, apotheek, internet, enz.) en niet duur (geen 5 euro het paar).

Zijn ze echt efficiënt? Wanneer moet u dit type oordoppen gebruiken?

Maar let wel: deze geluidsbeschermers beperken weliswaar het risico op gehoorschade, maar ze schakelen het niet uit. Volgens het Franse APTA (Association de prévention des traumatismes auditifs) helpen ze zelfs niet bij heel hoge geluidssterkten. «Ze dempen het lawaai meestal met 30 tot 40 dB in een omgeving met geluidssterkten van 60 dB (het geluidsvolume van een levendig gesprek), maar bij een geluidssterkte van 120 dB (de huidige wettelijk vastgelegde bovengrens in concerten) filteren ze nog maar enkele decibels». Schuimrubberen of siliconen oordoppen zijn dus onvoldoende bij geluidssterkten boven de 100 dB. Dat niveau wordt op concerten of in dancings ruimschoots overschreden.

In de praktijk doet u er goed aan om oordoppen te dragen; het beperkt hoe dan ook de risico’s voor uw gehoor. Maar ga er niet van uit dat u veilig bent en stel u dus ook niet extra bloot aan geluid, zowel qua duur als qua volume (ga bijvoorbeeld niet bij de geluidsboxen staan). Neem ook regelmatig een geluidspauze (de officiële aanbeveling is 10 minuten om de 45 minuten of 30 minuten om de 2 uur).

Twee tips:

Let erop dat u de oordoppen correct inbrengt.
Haal ze er onder geen enkel voorwendsel uit zolang u aan het geluid bent blootgesteld.

Oordoppen met geluidsfilter

Voor een betere bescherming (maar ook die is niet altijd volledig) bestaan er siliconen oordoppen die uitgerust zijn met een geluidsfilter. Deze geluidswerende accessoires geven een geluid weer dat werkelijkheidsgetrouw en dus niet vervormd is, hoewel ze de hoogste, fijnste en diepste frequenties filteren.

Nog beter zijn oordoppen met geluidsfilter op maat. Ze kosten een pak meer (80 à 100 euro), maar gaan ook jaren mee. Ze worden gemaakt in silicone, acrylaat of crylit door een specialist in gehoorprotheses. Die maakt eerst een afgietsel van uw gehoorgang.

Zulke in vorm gegoten oordoppen met geluidsfilter dempen het geluid met gemiddeld 30 dB en dat – en hierin verschillen ze van de wegwerpdoppen zonder filter – zowel bij een geluidssterkte van 60 dB als van 120 dB.

Er bestaan tot slot ook nog gehoorbeschermers met verwisselbare geluidsfilter waarmee u uw eigen demping kunt bepalen en ofwel een homogene geluidsbescherming krijgt (het geluid wordt eenvormig gedempt) of alleen bescherming in bepaalde frequenties.

De oordoppen met geluidsfilter zijn natuurlijk het meest aanbevolen, zeker voor regelmatige bezoekers van danstenten of concerten en voor musici.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 11/05/2015 - 10h22 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 21/04/2017 - 14h36

Association de prévention des traumatismes auditifs, http://www.audition-prevention.org. Association pour la prévention et l’information dans le domaine de l’audition (JNA).

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ