PUBLICITÉ

Hoe kan men iemand helpen om te slagen?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/08/2006 - 00h00
-A +A

Iemand uit uw vriendenkring is bezig met een project dat heel belangrijk is voor hem en u wilt hem helpen om te slagen? Hoe gaat u tewerk om hem te ondersteunen zonder te autoritair of afstandelijk te zijn? Welk middel kunt u gebruiken om hem te helpen?

PUB

Helpen om te slagen

Een familielid praat met u over een plan dat hij maar met moeite kan uitvoeren: stoppen met roken, ander werk zoeken, verhuizen, naar een hoger jaar overgaan, moeilijke studies kiezen... U vindt dat het een goed idee is en u wilt hem graag aanmoedigen.
Maar hoe kunt u hem helpen om te slagen?

Vertrek van het principe dat motivatie hét element is dat de uitvoering van een beslissing gemakkelijker maakt. Hoe gemotiveerder u bent om te slagen, des te groter uw kansen zijn om het plan tot een goed einde te brengen. U kunt het overigens in uw eigen omgeving ook zien: getalenteerde mensen die niet gemotiveerd zijn brengen van een bepaalde opdracht niets terecht, terwijl anderen die misschien minder talent hebben, maar veel gemotiveerder zijn, slagen met glans.
U kunt voor dit familielid dus een stimulerende rol spelen door eventuele motivaties te versterken.

Motivatie is het geheim van het succes

Tot nu toe is het heel simpel en dat is wellicht ook wat u spontaan doet. U moedigt de andere aan door hem te motiveren. Bijvoorbeeld: "Als je stopt met roken, voorkom je dat je kanker krijgt of je zult geld besparen..."
Maar dit is precies waar u in de val kunt lopen. Want wat telt, is niet wat u zou motiveren als u in zijn plaats hetzelfde plan zou willen uitvoeren. Wat telt, zijn de beweegredenen die de andere zullen stimuleren. Om hem efficiënt te kunnen helpen, zult u zich dus in zijn situatie moeten verplaatsen. In het voorbeeld van het stoppen met roken is het mogelijk dat de angst voor kanker geen drijfveer vormt. Misschien zal hij gevoeliger zijn voor het idee dat hij een goede sporter op hoog niveau zal kunnen blijven, dat zijn adem aangenamer zal ruiken of dat hij zich niet langer afhankelijk zal voelen. Probeer hem te begrijpen, u in zijn plaats te stellen en zijn eigen motivaties als hefboom te gebruiken.

Om een jongere aan te moedigen om hogere studies aan te vatten, is het soms bijvoorbeeld nuttiger om te zeggen "het is echt leuk aan de universiteit, je leert er zoveel nieuwe mensen kennen" (en dat klopt ook!), in de plaats van "je zal veel mooiere kansen hebben om werk te vinden..."

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 15/08/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe houdt u uw goede voornemens vol? Gepubliceerd op 26/12/2011 - 03h39

Voornemens worden altijd met de beste bedoelingen gemaakt. Maar soms vergeten we ze al snel! Misschien bent u van plan om met het nieuwe jaar een nieuwe start te nemen. Deze tips kunnen u helpen om u aan uw mooie beloften te houden.

Meer artikels