PUBLICITÉ

Het einde van DHEA?

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/05/2002 - 00h00
-A +A

Het laatste advies van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde zou wel eens het einde kunnen betekenen van DHEA, het verjongingshormoon...

PUB

We hebben het reeds gehad over DHEA. DHEA is een voorloper van het mannelijke hormoon testosteron. In de Verenigde Staten wordt DHEA beschouwd als een voedingssupplement, maar niet als een geneesmiddel. In België heeft DHEA het statuut van een hormoon, dus van een geneesmiddel. Het probleem is dat er geen goedkeuring werd gegeven om DHEA als dusdanig op de markt te brengen. De artsen kunnen DHEA wel voorschrijven in de vorm van een magistraal preparaat (dat door de apotheker wordt bereid).

Verjonging?

Gezien de publiciteit die rond DHEA wordt gemaakt, heeft de Commissie van de Academie zich over het product gebogen. De Commissie is tot het besluit gekomen dat de doeltreffendheid van DHEA niet werd bewezen. Studies hebben enkel aangetoond dat DHEA de botweerstand bij gemenopauzeerde vrouwen jonger dan 70 jaar verhoogt.Anderzijds blijkt DHEA de "goede" cholesterol te verlagen. DHEA zou dus het cardiovaculaire risico kunnen verhogen.

Niet zonder risico's!

DHEA wordt omgezet in testosteron, het mannelijke hormoon dat ook in kleine hoeveelheden voorkomt bij vrouwen. Een plotse stijging van de bloedspiegel van testosteron bij de vrouw kan leiden tot acné, vet haar en een snor.Een stijging van de testosteronspiegel bij de man kan het risico op prostaatkanker verhogen. Bij mannen heeft de toediening van DHEA trouwens weinig zin omdat de testosteronspiegel slechts weinig daalt met het verouderen.Het advies van de Commissie van de Academie sluit dus aan bij dat van de commissie die door Bernard Kouchner, ex-minister voor Volksgezondheid in Frankrijk, werd samengeroepen. "Tot besluit, we kunnen het gebruik van DHEA bij verouderingsproblemen niet bijtreden daar de doeltreffendheid ervan niet werd aangetoond in gecontroleerde klinische studies", zo besluit het rapport van de Academie.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 13/05/2002 - 00h00 Koninklijke Belgische Academie voor Geneeskunde, enkel in het Frans: URL: http://www.acad-roy-med-belg.org/avis&recommand7.htm
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ