PUBLICITÉ

Het brandend maagzuur verklaard

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 25/03/2002 - 00h00
-A +A

Het "brandend maagzuur" (of juister gastro-oesofageale reflux [GOR]) is een zeer frequente klacht die wordt veroorzaakt door het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm en zelfs tot in de mond. De reflux is toe te schrijven aan een zwakte van de sluitspier (sfincter) die normaal de overgang tussen de slokdarm en de maag moet afsluiten om reflux te voorkomen.

PUB
Overzicht

Volgens een recente studie lijdt 28% van de volwassenen in België aan GOR. Daarvan zou minstens één persoon op zes minstens eenmaal per dag het "zuur" hebben, een kwart eenmaal per week, maar de meesten (77%) vinden dat de GOR een negatieve invloed heeft op hun dagelijks leven.

Ongelijke pijn

De gevolgen zijn talrijk, maar één van de zwaarste is de aantasting van het slokdarmslijmvlies door het maagzuur. De ernst van de letsels staat echter niet in verhouding tot de pijn die ze veroorzaken. Lichte letsels kunnen zeer pijnlijk zijn, terwijl ernstige erosieve letsels van de slokdarmwand soms weinig klachten veroorzaken. Deze laatste zijn het gevolg van een jarenlange evolutie. Dergelijke aandoeningen kunnen evolueren tot slokdarmkanker of ernstige slokdarmbloedingen.Daarom moet reflux steeds worden behandeld. Er bestaan immers geneesmiddelen waarmee reflux goed kan worden behandeld, nl. de protonpompinhibitoren (PPI).Men veronderstelt dat de artsen slechts een klein gedeelte van de getroffen bevolking zien. Op initiatief van de Belgische Vereniging voor Gastro-enterologie, de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), de Wetenschappelijke Vereniging voor Huisartsgeneeskunde en de laboratoria AstraZeneca werd een informatiecampagne gestart. Er worden brochures verspreid, maar de informatie staat ook op de website www.zuur.be.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 25/03/2002 - 00h00 een persconferentie georganiseerd door de verantwoordelijken van de site http://www.zuur.be
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Astma door gastro-oesofageale reflux? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h35

Het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm, gastro-oesofageale reflux (GOR) genaamd, kan astma-aanvallen veroorzaken. Bij astmapatiënten moet GOR dus worden behandeld. Dit is vooral belangrijk bij kinderen.

Gastro-oesofageale reflux: de puntjes op de i Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h38

Minstens 10 % van de bevolking heeft heel regelmatig last van gastro-oesofageale reflux (GOR) . Prof. Frank Zerbib van de dienst ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk, stuurt enkele gangbare ideeën over...

Meer artikels