PUBLICITÉ

De heilzame werking van fysieke activiteit: van kop tot teen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/03/2009 - 00h00
-A +A

Een sedentair leven leidt tot nadelige gevolgen voor de gezondheid. Het is bovendien een belangrijke groeifactor van het risico om allerlei ziekten te ontwikkelen of te verergeren. Fysieke activiteit zorgt daarentegen op elke leeftijd voor een positieve invloed op de gezondheid. De voordelen werden onlangs nog gebundeld in een rapport van de Academie voor Geneeskunde.

PUB

Sport verbetert de cardiovasculaire werking


Regelmatige fysieke activiteit gebaseerd op uithouding en beoefend met een middelmatige intensiteit leidt tot een vermindering van de risico's op cardiovasculaire sterfte en op belangrijke vaat- en hartproblemen. Die fysieke activiteit verbetert de werking van het hart en de hartfrequentie vermindert zowel in rust als tijdens de activiteit. Er is ook sprake van een verlaging van de bloeddruk en de cellen van de vaatwanden zorgen in deze omstandigheden voor vaatverwijding.
De cardiovasculaire voordelen zijn van die aard dat fysieke activiteit deel uitmaakt van de behandeling van hartpatiënten en mensen met hartinsufficiëntie.

Sport en het ademhalingsstelsel


Wie regelmatig fysiek actief is, ontwikkelt zijn borstkas, verbetert de zuurstofcirculatie in de longen en zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar de spieren die bij de activiteit betrokken zijn. Revalidatie door oefening is zeer nuttig voor mensen met ademhalingsinsufficiëntie, onder andere astmapatiënten, of met hartinsufficiëntie. Fysieke activiteit helpt het lichaam opnieuw gewoon te worden aan de inspanning.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/03/2009 - 00h00 Rapport van de Academie voor Geneeskunde, "Sport en gezondheid", 17 februari 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Minder kanker door sport Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Volgens een Britse studie lopen mannen van middelbare leeftijd met een matige of intense fysieke activiteit globaal genomen minder risico op kanker. Mannen die niet aan sport doen, zouden echter geen hoger risico op kanker lopen.

Verstandig sporten! Geüpdatet op 06/05/2002 - 00h00

Sport is zeer goed voor de gezondheid, behalve als u er ziek van wordt... Boven de leeftijd van 40 jaar kan sporten zelfs gevaarlijk zijn als men na een lange periode van inactiviteit te hard van stapel loopt. Dat is het onderwerp van het laatste boe...

Welke sportdisciplines helpen tegen stress? Geüpdatet op 20/10/2015 - 09h14

Sport is een uitstekende activiteit om stress tegen te gaan en wordt aan iedereen aanbevolen om spanningen te verdrijven. Sommige lichamelijke activiteiten , zoals yoga of tai chi, zijn meer dan alle andere geschikt om tot rust te komen en van de str...

Meer artikels