PUBLICITÉ

Hartziekten: depressie en woedeaanvallen als risicofactoren

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/03/2009 - 00h00
-A +A

Twee pas gepubliceerde studies hebben een duidelijk verband gelegd tussen depressie, woedeaanvallen en coronaire ziekten. Belangrijke, maar moeilijk te verklaren gegevens.

PUB

Woede, depressie en hartziekten: het verband wordt bevestigd


De wetenschap dat negatieve emoties, zoals depressie, woede, agressiviteit… slecht zijn voor de gezondheid, is sinds onheuglijke tijden aanwezig in de volkswijsheid en was trouwens reeds het onderwerp van een Engelse studie. Tegenwoordig interesseren de specialisten zich voor twee omvangrijke onderzoeken, in maart 2009 gepubliceerd in de krant van het Amerikaanse cardiologiecollege. Eén van beide studies, uitgevoerd bij meer dan 63.000 vrouwen tussen 1992 en 2004, bestudeerde het verband tussen depressies enerzijds en hartziekten anderzijds. De plotse dood te wijten aan hartproblemen zou tweemaal vaker voorkomen bij vrouwen die symptomen vertonen van een ernstige depressie dan bij niet-depressieve vrouwen!
En dan was er nog ander onderzoekswerk, namelijk een metastudie van 44 verschillende onderzoeken die eerder uitgevoerd waren in de Verenigde Staten, Australië, Azië en Europa. Hieruit blijkt dat volwassenen die voortdurend in woede uitbarsten en die geen antecedenten van hartziekten hebben 19% meer risico lopen om een hartziekte te ontwikkelen. En voor diegenen die al hartpatiënt waren, is woede een slechte raadgeefster: het risico op een slechte diagnose stijgt bij hen met 24%.

Verband tussen negatieve emoties en hartziekten: wat kunnen we hieruit besluiten?


Niets is vanzelfsprekend
Het verband is dus bewezen, maar niet echt uitgelegd. Als we ons baseren op de statistieken, kunnen we niet weten of de negatieve emoties de hartstoornissen veroorzaken… of andersom.
Voorzorgsmaatregelen om het hart te beschermen
Wat er ook van zij, het verband is duidelijk genoeg om een aantal voorzorgsmaatregelen te rechtvaardigen. Dus, indien u hartproblemen hebt, denk eraan om een eventuele depressie met uw arts te bespreken. En omgekeerd, indien u zich depressief voelt, of van nature uit opvliegend bent, houd uw hartgezondheid aandachtig in het oog. Jammer genoeg bewijst geen van beide onderzoeken dat de behandeling van een depressie of van opvliegendheid de risico's voor de hartgezondheid vermindert.
Belangrijke bedenking
Het onderzoek dat gewijd was aan depressies toonde zelfs een positief verband tussen het gebruik van antidepressiva en het risico op een plotse dood. Dat verband is nochtans nog zeer vaag en onduidelijk en over de oorzaken ervan is nog niets bekend. Wat dat betreft, moet nog grondig onderzoek verricht worden alvorens tot betrouwbare besluiten te kunnen overgaan.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/03/2009 - 00h00 Journal of the American College of Cardiology, maart 2009; www.webmd.com
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Leidt depressie tot kanker? Geüpdatet op 30/08/2005 - 00h00

De relatie tussen depressie en sommige andere ziekten is niet zo duidelijk. Uit verschillende studies is al gebleken dat depressie het risico op hart- en vaatziekten en op hartinfarct kan verhogen. Geldt hetzelfde voor kanker?

Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten Gepubliceerd op 15/05/2012 - 11h49

Diabetes en depressie zijn twee veelvoorkomende ziekten, die ook vaak samen voorkomen bij eenzelfde persoon. Een Amerikaanse studie uitgevoerd bij duizenden vrouwen, toonde onlangs aan dat wie aan diabetes lijdt een verhoogd risico loopt op depressie...

Stress en hart: een direct en wederzijds verband Gepubliceerd op 28/02/2012 - 10h18

Er is een direct en wederzijds verband tussen het hart en de hersenen , wat onder meer verklaart waarom stress een invloed heeft op de werking van het hart. De bevestiging van het 'emotioneel hart-hersenen systeem' pleit in het voordeel van biofeedba...

Meer artikels