PUBLICITÉ

Hartheelkunde op elke leeftijd!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/04/2006 - 00h00
-A +A

Vandaag is meer dan de helft van de patiënten die aan het hart worden geopereerd ouder dan 70 jaar. Er is een hele lange weg afgelegd als men bedenkt dat deze groep in de jaren '70 amper 3,6% van de kandidaten voor hartheelkunde uitmaakte… En de resultaten zijn uitstekend!

PUB

Een grote vooruitgang in de hartheelkunde

De hartheelkunde kent een constante vooruitgang en verandert het leven van heel wat patiënten, met name dat van mensen die een hartaanval hebben gehad en die in aanmerking komen voor een overbrugging van verstopte kransslagaders. In deze zware operatie wordt het verstopte deel van de aderen van en naar het hart omringd door speciale nietjes: het hart krijgt nieuw zuurstofrijk bloed en kan opnieuw in goede omstandigheden functioneren.

Meer dan één patiënt op twee

Een opvolging van 8.871 patiënten van 70 tot 93 jaar tussen 1974 en 2005 leidde tot de vaststelling van deze fantastische ontwikkeling: in deze periode is het aantal hartoperaties in deze bevolkingsgroep van 3,6% naar 52% gestegen!De resultaten zijn uitstekend, zowel op het functionele vlak als met betrekking tot de overleving. De meest voorkomende hartoperaties zijn een vervanging van de aortaklep in geval van een aortavernauwing (52% van de gevallen) en coronaire overbruggingen (33% van de gevallen). De overleving is bijna even goed als deze van jongere patiënten, in de orde van 70% 5 jaar na een operatie aan de aortaklep en 78% na een coronaire overbrugging.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/04/2006 - 00h00 Panorama du Médecin, 10 april 2006 - Nr. 5013.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels