PUBLICITÉ

Groenten en fruit: krijgt u waar voor uw geld?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 02/08/2005 - 00h00
-A +A

Zijn groenten en fruit hun vaak hoge prijs waard? Bewijs via de IV...

PUB

Het staat vandaag vast dat regelmatig groenten en fruit eten, de gezondheid en de levensduur bevordert en tegelijk het risico op hart- en vaatziekten, osteoporose en sommige kankers vermindert. Er bestaan echter nog altijd "consumptieremmen" waar we niet naast kunnen kijken.

Groenten en fruit: blijvende barrières

Vaak laten we onze voedingskeuzes minder bepalen door gezondheidsoverwegingen dan door smaak, kostprijs en gebruiksgemak. Die factoren komen de consumptie van groenten en fruit niet ten goede, want we komen zelden aan de aanbevolen vijf porties per dag. Groenten en fruit worden niet altijd geoogst en opgeslagen in optimale omstandigheden, waardoor hun smaak soms tegenvalt. En als ze vers zijn, stellen ze praktische bevoorradings-, bewarings- en bereidingsproblemen die je bij verwerkte producten niet hebt. Groenten en fruit lijken vaak duur en zelfs luxeproducten in vergelijking met industriële voeding, die veel vet en suiker bevat, het gehemelte streelt en een goedkope energiebron is. Vandaar dat de consument zich terecht afvraagt of de hoge kostprijs, de boodschappensleur en de lange bereiding wel opwegen tegen de gezondheidsvoordelen. Temeer omdat groenten en fruit weinig energie leveren en soms smaakloos zijn.

Is het sop de kool waard?

Om die prangende vraag te beantwoorden, moet je de verhouding tussen prijs en voedingskwaliteit van de verschillende producten kunnen bepalen. Een aantal onderzoekers aan de Universiteit van Bordeaux in Frankrijk waagde zich onlangs aan die opdracht. Ze gebruikten daarvoor een vergelijkende voedingstabel met 687 producten. Van elk product werd de gemiddelde kleinhandelsprijs berekend, uitgedrukt in euro voor 100 g eetbaar product. Dat gebeurde op basis van de officiële Franse gegevens of de websites van de groothandelaars. Om de voedingskwaliteit van elk product te schatten, gebruikten ze de zogenaamde individuele voedingsscore (IV). Die score wordt hoofdzakelijk berekend op basis van het gehalte aan vitamines en mineralen, calcium, ijzer en magnesium in 100 g eetbaar product.

Uit enkele berekeningen kunnen we concluderen dat:

  • hoe lager hun caloriegehalte, hoe meer voedingsstoffen ze bevatten. Niet alleen beantwoorden groenten en fruit aan die regel, ze zijn ook de voedingsgroep met de hoogste IV-score.
  • met 1 euro groenten en fruit krijg je in de regel meer voedingsstoffen en minder calorieën binnen dan met andere eetwaren: - voor 1 euro heeft het typefruit of de typegroente (de mediaan) een IV van 20,4 en 76 kcal, - terwijl 1 euro van de andere producten een IV van 13,7 oplevert en 384 kcal.
  • Bovendien onderschat de IV waarschijnlijk de voedingswaarde van groenten en fruit, want ze houdt geen rekening met de talrijke fytonutriënten die ze bevatten en met de synergie-effecten.
Uit deze resultaten blijkt dat groenten en fruit, in tegenstelling tot hun imago van dure producten, meestal goedkopere voedingsbronnen zijn dan de andere eetwaren. Dus moeten we ervan uitgaan dat, als we groenten en fruit kopen, we geen calorieën kopen, maar noodzakelijke micronutriënten die niet in de andere voedingscategorieën zitten. Wat moest bewezen worden!
Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 02/08/2005 - 00h00 * EGEA-conferentie van 18 tot 21 mei 2005, Montecitorio Eventi, Rome, Italië, en Darmon N, Darmon M, Maillot M, Drewnowski A. Nutrient adequacy of vegetables and fruit: nutrients per calorie and nutrients per unit cost. submitted 2005
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ