PUBLICITÉ

Griep en zwangerschap: is inenting noodzakelijk?

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/11/2003 - 00h00
-A +A

Terwijl griep tijdens de zwangerschap een potentieel gevaarlijke ziekte blijft door hyperthermie en het risico op misvormingen, blijkt het griepvaccin ongevaarlijk. Het is toegestaan bij zwangere vrouwen en wordt in de Verenigde Staten zelfs aanbevolen. Bijwerkingen zijn zeldzaam.

PUB

Een gevaarlijke ziekte tijdens de zwangerschap?

Griep is een ziekte die veroorzaakt wordt door het influenzavirus. Tijdens de zwangerschap wordt het immuunsysteem van de vrouw gewijzigd. Ook het hartminuutvolume en het zuurstofverbruik van de moeder ondergaan veranderingen. Zo blijkt uit grootschalige onderzoeken in de Verenigde Staten dat pneumonie door griep meer voorkomt bij zwangere vrouwen dan bij andere vrouwen. Ook embryo's en baby's lopen dat risico. Aanvankelijk gaat de griep gepaard met vaak hoge koorts, wat risico's inhoudt voor een spontane abortus, vroeggeboorte en misschien zelfs misvormingen. Dat het virus zelf een misvormend effect zou hebben, is evenwel nog niet bewezen.

Een doeltreffend vaccin?

Het is nog niet formeel bewezen dat het griepvaccin doeltreffend is als preventie bij zwangere vrouwen. Toch bestaat er hoe dan ook geen enkel ander middel om zich ertegen te beschermen.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/11/2003 - 00h00 Magazine " Prescrire ", nr. 244, november 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft) Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h43

Bent u goed geïnformeerd over de griep ? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus . Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij...

Meer artikels