PUBLICITÉ

Ghreline: oorzaak van gewichtstoename?

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 17/06/2002 - 00h00
-A +A

Ghreline, een hormoon dat door de maag wordt afgescheiden, zou verantwoordelijk zijn voor de gewichtstoename die vaak wordt waargenomen na een vermageringsdieet.

Waarschijnlijk een nieuwe denkpiste voor de behandeling van zwaarlijvigheid.

PUB

Zwaarlijvigheid (obesitas), suikerziekte (diabetes) en hart- en vaatziekten komen alsmaar frequenter voor. Gewichtsverlies is dan ook een echte doelstelling in de volksgezondheid geworden. Een duurzame vermagering is echter helaas moeilijk en vaak zal men na een vermageringsdieet weer bijkomen. Amerikaanse wetenschappers hebben dit fenomeen onderzocht.

Ghreline is één van de boosdoeners...

Een heelkundige behandeling waarbij het maagvolume wordt verkleind (gastroplastiek), geeft goede resultaten op lange termijn. Maar met een dieet is dat veel, veel moeilijker. Dat is (minstens gedeeltelijk!) te wijten aan ghreline. Ghreline is een hormoon dat door de maag en de darmen wordt afgescheiden en dat in 2001 door een groep onderzoekers van de Universiteit van Baltimore werd ontdekt. Nadien hebben ze aangetoond dat ghreline de eetlust stimuleert.Recenter hebben David Cummings en medewerkers vastgesteld dat de concentratie van ghreline in het bloed stijgt na een vermageringsdieet, maar constant blijft bij personen die vermageren na een heelkundige behandeling.

Volgens de onderzoekers zou de stijging van het ghrelinegehalte verantwoordelijk zijn voor de gewichtstoename na een vermageringsdieet doordat ghreline de eetlust stimuleert...

... maar niet de enige!

Mogelijk kunnen we in de toekomst zwaarlijvigheid behandelen met geneesmiddelen die de werking van ghreline blokkeren, maar we mogen niet vergeten dat het eetgedrag zeer vaak afhangt van talrijke factoren, vooral culturele en omgevingsfactoren. Sommige mensen eten omdat ze depressief zijn of omdat ze aan eetstoornissen lijden en niet noodzakelijk omdat ze honger hebben!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 17/06/2002 - 00h00

Cummings D. E. New England Journal of Medicine 2002, Vol. 346, n°21; 1623-1630.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ