PUBLICITÉ

Getuigenis: op je zestiende leven met hiv

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 22/04/2014 - 10h12
-A +A

We horen vaak praten over aids, maar het blijft toch nog ver van ons bed.

Maar we vergeten vaak dat voor duizenden mensen, en vaak zijn dat ook jongeren, het virus gewoon deel uitmaakt van hun dagelijkse leven.

HIV: E-gezondheid stelde enkele vragen aan twee jongeren, een meisje en een jongen, die allebei drager zijn van het virus.

PUB

Hoe heb je het aidsvirus opgelopen?

Prescillia, 16 jaar: Ik ben besmet geraakt bij mijn geboorte. Mijn moeder was namelijk zelf ook besmet. Ze heeft pas helemaal aan het eind van de zwangerschap te horen gekregen dat ze seropositief was en is dus niet medisch begeleid. Er bestaat namelijk medicatie die voorkomt dat het virus van de moeder overgedragen wordt op de baby.

Mister X, 16 jaar: Mijn moeder heeft het virus aan me doorgegeven toen ze me de borst gaf. Toen woonden we nog in Rwanda en daar had ze niet alle informatie over zwangerschappen en hiv. Er waren dus veel dingen die ze niet wist.

Wanneer heb je te horen gekregen dat je seropositief was?

P: We hebben het allebei vernomen toen we een jaar of 7, 8 waren. In het begin, als de dokter het je uitlegt, besef je niet goed wat het wil zeggen. Ik ben het pas echt gaan beseffen toen we op school over aids leerden. Ik ben toen heel erg bang geweest, want de leraars waren slecht geïnformeerd en zegden dat je maar een paar jaar te leven had. Ze maakten blijkbaar niet goed het onderscheid tussen seropositief zijn en aids hebben.

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 22/04/2014 - 10h12

Prescillia en Mister X zijn twee redacteurs van L’Indétectable, het driemaandelijkse krantje van de dienst Pediatrie van het UMC Sint-Pieter dat gewijd is aan hiv/aids. U kunt het laatste nummer downloaden op: http://www.stpierre-bru.be/library/indetectable5.pdf".

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ