Blog : " Blog van de redactie "
Toegegeven, het is een wat misleidende titel. Er worden de afgelopen jaren enorme budgetten gewijd aan het onderzoek naar de ziekte en dat voedt natuurlijk de hoop. Maar tot nog toe heeft geen enkel spoor iets concreets opgeleverd.

Ziekte van Alzheimer: heel onbevredigende therapieën
Het aantal alzheimerpatiënten stijgt continu. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de veroudering van de bevolking. In België hebben naar schatting 85.000 mensen de ziekte van Alzheimer. Dat enorme aantal patiënten stimuleert de geneesmiddelenproducenten al jaren om doeltreffende therapieën te ontwikkelen. Toch bestaat er nog altijd geen afdoend geneesmiddel om de ziekte van Alzheimer te bestrijden. Er zijn nochtans heel wat interessante pistes voor geneesmiddelen, maar de wetenschappelijke studies in dit domein hebben de slechte gewoonte om op impasses te stuiten en vast te lopen.
Het beste wat men daarom op dit ogenblik tegen de ziekte kan doen, is de opvang van de zieken verbeteren. Dat kan door familieleden of in instellingen.
Nieuwe studie geeft nieuwe hoop
Een studie die vorige week is verschenen, is toch iets beloftevoller. Ze heeft zich namelijk verdiept in de antagonisten van de angiotensine-receptoren of angiotensine receptor blockers. Dat zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij hypertensie. Deze geneesmiddelen worden al enkele jaren bestudeerd omdat men heeft vastgesteld dat bejaarde mensen die medicatie krijgen voor hypertensie beschermd zijn tegen het risico op alzheimer – en dat als ze toch de ziekte krijgen, de ziekte minder snel evolueert.
De nieuwe studie werd uitgevoerd bij 817 patiënten en lijkt erop te wijzen dat bloeddrukverlagende middelen de intellectuele achteruitgang zou kunnen remmen. Tijdens de eerste zes maanden van de behandeling werd zelfs een verbetering van de intellectuele capaciteiten vastgesteld.