PUBLICITÉ

Geneesmiddelen tegen verhoogde bloeddruk: nieuwe hoop voor alzheimerpatiënten?

Article créé le 29/07/2013 - 16h45 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/07/2013 - 09h44
-A +A

Toegegeven, het is een wat misleidende titel. Er worden de afgelopen jaren enorme budgetten gewijd aan het onderzoek naar de ziekte en dat voedt natuurlijk de hoop. Maar tot nog toe  heeft geen enkel spoor iets concreets opgeleverd.

PUB

Ziekte van Alzheimer: heel onbevredigende therapieën

Het aantal alzheimerpatiënten stijgt continu. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de veroudering van de bevolking. In België hebben naar schatting 85.000 mensen de ziekte van Alzheimer. Dat enorme aantal patiënten stimuleert de geneesmiddelenproducenten al jaren om doeltreffende therapieën te ontwikkelen. Toch bestaat er nog altijd geen afdoend geneesmiddel om de ziekte van Alzheimer te bestrijden. Er zijn nochtans heel wat interessante pistes voor geneesmiddelen, maar de wetenschappelijke studies in dit domein hebben de slechte gewoonte om op impasses te stuiten en vast te lopen.

Het beste wat men daarom op dit ogenblik tegen de ziekte kan doen, is de opvang van de zieken verbeteren. Dat kan door familieleden of in instellingen.

Nieuwe studie geeft nieuwe hoop

Een studie die vorige week is verschenen, is toch iets beloftevoller. Ze heeft zich namelijk verdiept in de antagonisten van de angiotensine-receptoren of angiotensine receptor blockers. Dat zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij hypertensie. Deze geneesmiddelen worden al enkele jaren bestudeerd omdat men heeft vastgesteld dat bejaarde mensen die medicatie krijgen voor hypertensie beschermd zijn tegen het risico op alzheimer – en dat als ze toch de ziekte krijgen, de ziekte minder snel evolueert.

De nieuwe studie werd uitgevoerd bij 817 patiënten en lijkt erop te wijzen dat bloeddrukverlagende middelen de intellectuele achteruitgang zou kunnen remmen. Tijdens de eerste zes maanden van de behandeling werd zelfs een verbetering van de intellectuele capaciteiten vastgesteld.

Billet initialement publié le 29/07/2013 - 16h45 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/07/2013 - 09h44
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Alzheimer: de voeding kan een rol spelen Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Wat u dagelijks eet, is van groot belang voor uw gezondheid. Zelfs voor aandoeningen die ogenschijnlijk niets met voeding te maken hebben, zoals de ziekte van Alzheimer bijvoorbeeld. We geven u alvast wat voedingstips om de risico's voor u te beperke...

Alzheimer: kan het geheugen terugkomen? Gepubliceerd op 10/12/2013 - 08h55

Als men erin slaagt de productie van een eiwit dat samenhangt met de ziekte van Alzheimer te beheersen, kon het ziekteproces niet alleen gestopt worden, maar ook een deel van de tot dan toe onomkeerbaar gewaande schade kan worden hersteld.

Meer artikels