PUBLICITÉ

Gedaan met de kwikvullingen?

Gepubliceerd door gezondheidsjournaliste op 01/02/2013 - 18h19
-A +A

Tandvullingen waarin onder meer kwik zit, bekend als zilveramalgamen, hebben een slechte reputatie omdat ze giftig zouden zijn.

Vandaag worden ze meer en meer vervangen door andere materialen en zijn de vullingen veiliger en ook esthetischer.

PUB

Kwikvullingen: hoe giftig zijn ze?

Zilveramalgamen bestaan uit zilver, koper, zink, tin en kwik (lood zit er niet in) en worden al bijna tweehonderd jaar gebruikt.

Ze waren lang de enige techniek om gaatjes in tanden te vullen. Goud was voor de meeste mensen geen haalbaar alternatief.

Maar vandaag is dit stevige en betaalbare materiaal in diskrediet geraakt. Al sinds enkele jaren is het gebruik van kwik in tandvullingen verboden in een aantal Europese landen, zoals Denemarken, Oostenrijk, Zweden en Noorwegen.

Deze voorzorgsmaatregel werd ingevoerd na berichten dat het kwik in de vullingen giftig zou zijn. Het zou alle mogelijke kwalen veroorzaken, onder meer ook de ziekte van Alzheimer, fibromyalgie en nierproblemen.

In 2005 toonde het Franse Afssaps aan dat de concentratie kwik in het lichaam van mensen met tandvullingen hoger was dan bij mensen die geen tandvullingen hadden. De dosissen lagen wel lager dan wat als toxisch werd aangezien.

 

Zilveramalgaam verdwijnt geleidelijk aan

Toch zullen vullingen met kwik binnen afzienbare tijd verleden tijd zijn.

Volgens het RIZIV bestaat in ons land geen 25% van de nieuwe tandvullingen nog uit zilveramalgaam. Drie kwart van de vullingen bestaat nu al uit nieuwe materialen, vooral composieten (op basis van kunsthars en keramische partikels) of glas-ionomeren.

Ook het plaatsen van keramische inlays die vooraf buiten de mond worden klaargemaakt is een interessant alternatief, maar het is nog wel heel duur.

 

Gepubliceerd door gezondheidsjournaliste op 01/02/2013 - 18h19

Met dank aan dr. Michel Devriese van de Belgische Vereniging voor Tandheelkunde.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ