PUBLICITÉ

De fugu: goed tegen kankerpijn

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/06/2004 - 00h00
-A +A

Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat tetrodotoxine, een dodelijk gif in de ingewanden van de fugu (kogelvis), een geliefd gerecht in Japan, kankerpijn zou kunnen bestrijden waarbij de klassieke behandelingen niet helpen.

PUB

De Russische roulette van de Japanse keuken

De tetrodon, ook wel kogelvis of fugu genoemd, heeft zeer verfijnd vruchtvlees dat erg gegeerd is in Japan. Zijn ingewanden (met name lever en darmen) bevatten echter een dodelijk gif, tetrodoxotine (TTX), een neurotoxine die een dodelijke verlamming veroorzaakt door de overdracht van de zenuwprikkels te blokkeren. De fugu is dan ook bijzonder gevaarlijk als hij niet volgens de regels van de kunst bereid is! De Japanners noemen de fugu trouwens de "Russische roulette" van hun traditionele keuken. Hij maakte in 2003 officieel drie dodelijke slachtoffers in het Land van de Rijzende Zon en zes in 2002, en veroorzaakt zo'n honderd vergiftigingen per jaar.

Een mogelijk pijnstillende werking

Aangezien TTX de zenuwprikkels blokkeren, gingen Canadese wetenschappers na in welke mate ze kankerpijn kan helpen te verlichten, meer bepaald pijn waartegen de klassieke behandelingen niet opgewassen zijn. Ze lieten 25 personen een behandeling volgen van vier dagen. Daarbij werd bij hen een dosis van deze molecule intramusculair ingespoten. De onderzoekers stelden bij twee derde van de patiënten een aanzienlijke vermindering van hun pijn vast, met in 40 % van de gevallen een gedeeltelijke en verlichting in 28 % een volledige verlichting. TTX bleek verschillende dagen na de laatste inspuiting nog altijd een pijnstillende werking te hebben en had geen ernstige bijwerkingen.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 01/06/2004 - 00h00 Bron: Journal of Pain 2004 ; suppl. 1, vol. 5 (nr. 3).
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geen cannabis achter het stuur! Geüpdatet op 01/11/2005 - 00h00

Uit de allereerste studie die de impact van cannabis op het rijgedrag nagaat, blijkt dat cannabisgebruik het risico op dodelijke ongevallen nagenoeg verdubbelt. Het onderzoek wijst ook uit dat de effecten van alcohol nog nefaster zijn dan die van can...

Meer artikels