PUBLICITÉ

Fobieën of de angst voor de angst...

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/04/2012 - 10h49
-A +A

Een fobie is een abnormale, overdreven angst. Ze is extreem en te hevig in verhouding tot de aanleiding. Bovendien verergert de angst in plaats van zich aan de omstandigheden aan te passen. Daar komt nog bij dat de angst de neiging heeft om chronisch te worden: op de duur gaat het eerder om de angst voor de angst!

PUB
Overzicht

Fobie voor vogels

Lydia heeft schrik van vogels. In haar geval is het een echte fobie. Wanneer ze in een voor haar onbekende stad rondloopt en op een groot plein uitkomt, is ze al in paniek wanneer ze eraan denkt dat ze een paniekaanval zou kunnen krijgen. Ze beeldt zich in dat duiven de voorkeur geven aan grote pleinen, waar bejaarde dames ze komen voederen. Lydia is beschaamd om haar fobie, ze is bang dat ze gaat beginnen te schreeuwen, dat ze gaat wegrennen en zich belachelijk maken. Alleen al door te denken dat ze zich belachelijk zou kunnen maken, voelt ze haar hart sneller kloppen: "Het is zover, ik krijg een paniekaanval…" De angst voor een fobische reactie geeft al aanleiding tot een angstaanval!

Wanneer het om vogels gaat, heeft Lydia een rijke verbeelding. Ze ziet vogels die op haar neerstrijken, op haar hoofd, op haar armen, vogels die haar bedekken, die in haar armen pikken, die haar armen tot bloedens toe openkrabben wanneer ze neerstrijken, die ziekten overdragen… Ze is in staat om op het schermpje van haar verbeelding een volledige film te projecteren. Voor een angstaanval, moet er zelfs geen levende vogel in de buurt zijn! Lydia is niet alleen bang voor de angst, ze is zo dikwijls bang dat haar hersenen een echte 'angstfabriek' geworden zijn.

Omdat ze angstig is wanneer ze aan vogels denkt, vermijdt Lydia de plaatsen waar ze vogels zou kunnen tegenkomen. Een weekendje op de buiten? Geen sprake van! En aan zee dan? Niet zolang er meeuwen zijn… En wanneer ze niet anders kan dan haar woning verlaten, loopt ze ver van de dakgoten en de elektrische draden, en ze loopt nooit onder een boom door. Op deze manier denkt deze jongedame haar angst de baas te zijn, maar in feite doet haar vermijdingsgedrag de angst alleen maar toenemen. Het is alsof ze denkt: "Gelukkig ben ik niet onder die boom doorgelopen. Er zat misschien een vogel in. Oef, ik heb geluk gehad". Dit vermijdingsgedrag lijkt haar verstandig, terwijl het eigenlijk allesbehalve normaal is.

Lydia beleeft bovendien een eigenaardig fenomeen, dat regelmatig voorkomt bij mensen met fobieën. Een voorbeeld: ze heeft een afspraak, maar is een beetje laat. Ze haast zich, loopt en haar hart gaat sneller kloppen, aangezien ze een beetje buiten adem is. Haar hersenen interpreteren het verhoogde hartritme als een teken van angst. Lydia beeldt zich in dat ze misschien onbewust een vogel waargenomen heeft en dat ze nu een angstaanval gaat krijgen. Haar fobie is zo aanwezig dat ze leidt tot een verkeerde interpretatie van de door Lydia ervaren emoties.

Uiteindelijk is bang zijn voor de angst al een uiting van angst. Het is een typisch symptoom van fobieën. Bent u af en toe bang, zonder dat u bang bent voor de angst, dan lijdt u waarschijnlijk niet aan fobieën. Als u echter leeft zoals Lydia, maar waarschijnlijk niet ten opzichte van vogels maar van iets anders, dan lijdt u wellicht wel aan een fobie. In dat geval kunnen gedrags- en cognitieve therapieën u doeltreffende oplossingen bieden. Aarzel niet om hulp te zoeken en wend u tot een deskundige therapeut!

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 24/08/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/04/2012 - 10h49

"Psychologie de la peur", Christophe André, uitg.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De ruiperiode van vogels in kooien en volières Geüpdatet op 07/08/2007 - 00h00

De ruiperiode, waarbij de vogels hun verenkleed vernieuwen, is voor hen zeer vermoeiend en kan meerdere keren per jaar voorkomen. Tijdens die periodes hebben de vogels rust nodig en soms ook nog een aangepast voedingssupplement.

Fobieën zijn te behandelen Geüpdatet op 02/05/2006 - 00h00

Sociale fobie , angst voor spinnen, claustrofobie, enz…. zijn irrationele angsten waar veel mensen door worden geplaagd. Deze aandoeningen kunnen wel degelijk worden behandeld. Vooral de cognitieve gedragstherapie levert goede resultaten. Uit recent...

Bang voor de tandarts? Er valt iets aan de doen! Gepubliceerd op 24/04/2012 - 11h07

Een bezoek aan de tandarts is voor niemand een pretje. Maar sommige mensen hebben een echte panische angst . Ze gaan nooit naar de tandarts , en hun gebit zal het geweten hebben. Wat kunt u doen om uw angst voor de tandarts te verminderen?

Meer artikels