PUBLICITÉ

Fibromyalgie: welke voeding?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/05/2013 - 12h32
-A +A

 

Fibromyalgie is een slopend pijnsyndroom dat het gewone leven behoorlijk kan vergallen. De behandeling is complex (pijnstillers, cognitieve gedragstherapie).

Welke voedingstips kan men geven aan patiënten?

PUB

Fibromyalgie, een complexe ziekte waarvan de oorzaak nog altijd niet bekend is

Fibromyalgie is een complex syndroom  dat zich uit door gegeneraliseerde en chronische spier- en gewrichtspijn in combinatie met felle vermoeidheid en slaapstoornissen. Zo’n 3 tot 5% van de bevolking lijdt aan de ziekte, vooral vrouwen. De diagnose wordt gesteld na uitsluiting van de andere ziektes die dergelijke chronische pijn kunnen veroorzaken en gebeurt aan de hand van twee criteria:

Ten minste drie maanden gegeneraliseerde pijn;

  1. Pijn bij palpatie van minstens 11 van de 18 drukpunten of tenderpoints.

Cognitieve gedragstherapie en lichaamsbeweging
Aangezien de oorzaak niet bekend is, is er ook geen behandeling die de ziekte kan genezen of voorkomen. De behandeling is dus complex en bestaat uit een combinatie van pijnstillers en een cognitieve gedragstherapie. Ook andere aspecten worden aan de patiënten aanbevolen, zoals het regelmatig beoefenen van sport (buiten de pijnlijke opstoten en aangepast aan de ernst van de handicap).

Voedingstips: nog maar weinig wetenschappelijke gegevens, maar wel pistes
Er worden continu massa’s voedingstips gegeven, maar er zijn nog maar weinig wetenschappelijk bekrachtigde gegevens. Toch kunnen we al enkele grote basislijnen uitzetten en zonder risico’s of gevaren praktische tips formuleren voor fibromyalgielijders. De tips gaan immers uit van een gezonde voeding.

Fibromyalgie : twee grote voedingstips


Volgens de wetenschappelijke gegevens die op dit moment beschikbaar zijn, zou een vegetarische voeding een positief effect hebben bij fibromyalgie door de grote hoeveelheid antioxidanten. Ook gewichtsverlies lijkt de symptomen te verbeteren en vooral de gewrichtspijnen te verzachten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 27/05/2013 - 12h32

Arranz LI. et al., Rheumatol. Int., 2010 Sep;30(11):1417-27. doi: 10.1007/s00296-010-1443-0. Epub 2010 Apr 1, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20358204 - Association Fibromyalgie SOS, www.fibromyalgiesos.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Matthijs

Mijn echtgenote heeft in haar jeugd veel last gehad van deze ziekte, alsook van CVS. Sinds een 25 jaar eet ze veganistisch, volgens macrobiotische principes, neemt geen medicatie. Ze is wel heel mager, maar heeft bijna nooit meer de nadelen van fybromialgie. 'Gewone' voeding verdraagt ze niet. Het vraagt dus wel aandacht om elke dag de goeie keuze te maken van ingrediënten en kookstijlen, aangepast aan haar/(onze) conditie van de dag. Ikzelf eet al 39 jaar macrobiotisch. De schrijfster geeft m.i. De juiste goede informatie, ze beschrijft iets dat werkt, en zonder medicatie!

pieterdeboskabouter

Ook ik heb de diagnose fibromyalgie en spasmofilie zo'n 2 jaar terug gekregen. Waar ik me in artikels dood aan erger is het feit dat men het voortdurend heeft over cognitieve gedragstherapie en beweging als behandeling van de ziekte. Hoe zou je nu in staat kunnen zijn om te gaan bewegen als je spieren totaal uitgeput aanvoelen. Met een gevoel van zware griep kan je toch ook niet eventjes gaan 'bewegen'???? Als mijn lichaam aanvoelt alsof ik door een vrachtwagen ben overreden dan weet ik heel zeker wat ik voel en zit dit niet tussen mijn oren zoals door velen beweerd wordt!
De ziekte is jammer genoeg niet te zien maar wordt door hen die ze dragen des te meer gevoeld!!!!

PUBLICITÉ