PUBLICITÉ

Een nieuwe sterilisatiemethode

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/12/2003 - 00h00
-A +A

Er is een nieuwe sterilisatiemethode op de markt voor vrouwen: ze hebben voortaan de keuze tussen eileiderafbinding en de zogenaamde Essure®-procedure, die uitgevoerd wordt via hysteroscopie en geen verdoving vereist.

PUB
Overzicht

Het aantal vrijwillige zwangerschapsonderbrekingen blijft zeer hoog. In België werd het aantal aangegeven abortussen in 1998 geraamd op 35.000 op 120.000 geboorten. Bij ongeveer 40 % daarvan gaat het om vrouwen boven de 35. Deze cijfers onderstrepen het belang van onderzoek en innovatie op het gebied van tijdelijke en definitieve contraceptie. Tot nog toe was er maar één enkele definitieve contraceptiemethode: eileiderafbinding, een techniek die sinds jaren haar deugdelijkheid heeft bewezen. Ze gebeurt wel onder volledige verdoving en vereist een ziekenhuisopname. Vandaag bestaat er een andere oplossing: Essure®. Er komen geen insnijdingen, geen verdoving en geen ziekenhuisopname aan te pas.

In de praktijk

In de baarmoederholte wordt een hysteroscoop ingebracht. Via die hysteroscoop wordt de katheter ingebracht in de eileider, om er micro-implantaten te plaatsen. Tijdens de weken na het inbrengen van de implantaten doen de polyethyleenvezels in het systeem een lokale celwoekering ontstaan en wekken ze een goedaardige lokale ontsteking op. Na drie maanden is de eileider volledig afgesloten. Op dat moment wordt er een röntgenfoto genomen van het bekken, om na te gaan of het systeem goed op zijn plaats zit. Opgelet: tijdens die periode moet de vrouw absoluut alternatieve contraceptie gebruiken. Nadien is het systeem werkzaam en de contraceptie blijvend.

De doeltreffendheid van deze methode blijkt uit twee klinische studies, respectievelijk gestart in 1998 en 2000 in de Verenigde Staten, Australië en Europa bij in totaal 745 patiëntes van 21 tot 45 jaar.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/12/2003 - 00h00 Couples et Famille, nr. 125, 2001 ; Valle et coll., Fertility and Sterility, 2001 ; Lopes P., Réalité en gynécologie-obstétrique, 2003 ; Communiqué van Conceptus, 2003, www.essure.com.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omkeerbare contraceptie op lange termijn Geüpdatet op 16/09/2003 - 00h00

Veel vrouwen denken dat tubaire sterilisatie (afbinden van de eileiders) de enige onfeilbare contraceptiemethode is op lange termijn. Er bestaan echter andere methoden die minstens even betrouwbaar zijn en bovendien tenietgedaan kunnen worden, waardo...

Hondsdolheid duikt op bij Parijs Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

In februari dook het dodelijke hondsdolheid op in de buurt van Parijs. Ruim honderd personen kregen een vaccin toegediend. Reden genoeg voor de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid om de regels rond reizen met dieren in herinnering te breng...

Contraceptie: constante vooruitgang Gepubliceerd op 07/10/2014 - 10h11

De afgelopen jaren is er heel wat veranderd op het vlak van anticonceptie. Maar door een gebrek aan informatie hebben koppels niet altijd toegang tot de contraceptiemethode die het best bij hen past. Door op de hoogte te blijven van alle evolutie, ka...

Meer artikels