PUBLICITÉ

Dierenvoeding: definitief verbod op antibiotica

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/01/2006 - 00h00
-A +A

De enige vier antibiotica die nog gebruikt werden als groeibevorderaars om dieren vet te mesten, zijn voortaan verboden. Het gaat hier om de laatste fase van het proces om antibiotica voor niet-therapeutische doeleinden te bannen. De maatregel past in de strijd tegen antibioticaresistentie, een ernstige en steeds grotere bedreiging voor de volksgezondheid…

PUB

Antibacteriële middelen

De ontdekking van antibiotica heeft ongetwijfeld de volksgezondheid verbeterd. Antibiotica vernietigen bacteriële micro-organismen of verhinderen hun groei. Ze betekenden een revolutionaire stap vooruit in de behandeling van infecties en deden het ziekte- en sterftecijfer aanzienlijk dalen. Ziekteverwekkers beschikken echter over een opmerkelijk aanpassingsvermogen. Zo kunnen ze resistentie tegen bacteriën veroorzaken en overdragen, waardoor antibiotica ondoeltreffend dreigen te worden. Aangezien overmatig antibioticagebruik de resistentie bevordert, moet het absoluut teruggeschroefd worden, om de woekering van nieuwe resistente kiemen terug te dringen.

Verbod op alle antibiotica voor niet-diergeneeskundig gebruik

Diezelfde strategie geldt ook voor veehouders. Onlangs werd de laatste fase van het strijdplan van kracht, met het verbod op de vier laatste antibiotica die nog in dierenvoeding werden gedaan als groeibevorderaars. Ze werden dus niet gebruikt voor therapeutische doeleinden, maar als voedingssupplement om het vee gemakkelijker vet te mesten. Deze methode deed hoe dan ook resistente bacteriestammen ontstaan. Antibiotica werden decennialang in kleine hoeveelheden in dierenvoeding gedaan om de groei te bevorderen, maar uiteindelijk werd besloten om de verkoop ervan voor dit doel geleidelijk te verbieden. Voortaan mogen ze alleen nog gebruikt worden om menselijke of dierlijke infecties te behandelen. Eerder verbood de Europese Unie al de toevoeging van menselijke antibiotica in dierenvoeding. De laatste vier antibiotica die sinds 1 januari 2006 verboden zijn, zijn de volgende: monensine-natrium, salinomycine-natrium, avilamycine en flavofosfolipol.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 31/01/2006 - 00h00 Europese Commissie, Brussel, 22 december 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Antibiotica: 'trop is te veel en te veel is trop' Gepubliceerd op 03/02/2017 - 10h06

Veel infectieziekten worden behandeld met antibiotica. Maar een te frequent gebruik van antibiotica werkt het optreden van resistentie in de hand, wat tot gevolg heeft dat de antibiotica minder goed zullen werken.

Vlees in al zijn vormen Geüpdatet op 10/05/2010 - 00h00

Vlees ligt vandaag onder vuur. Wat is er van aan van die kritiek? Moeten we vlees uit onze voeding schrappen of volstaat het om er wat minder van te eten? Wat moeten we weten over vlees ?

Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Als bacteriën resistent worden... Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

Alsmaar meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica. Er moeten maatregelen worden getroffen om dit probleem efficiënt aan te pakken. Daarom werd een pilootproject opgestart.

Meer artikels