PUBLICITÉ

Dierenkeutels: het lievelingsgerecht van uw hond?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 27/07/2005 - 00h00
-A +A

"Hoe vies: mijn hond eet keutels!" U hebt wellicht ooit al die reactie gehad toen u zag hoe uw hond zijn eigen stoelgang of die van een ander dier oppeuzelde. Dit weinig appetijtelijke verschijnsel (althans vanuit menselijk standpunt) wordt coprofagie genoemd.

PUB

Een coprofage hond en een caecotroof konijn

Voor een konijn is het van essentieel belang om zijn eigen keutels op te eten. Het produceert immers twee verschillende soorten keutels: de droge en harde keutels die u in zijn kooi ziet liggen, en kleinere, zachtere en blekere exemplaren die u normaal gezien niet opmerkt, want het konijn likt ze rechtstreeks op uit de anus. Die "kostbare" keutels worden "caecotroof" genoemd en bevatten vitamines en aminozuren. Die worden geproduceerd door de bacteriën die zich in het caecum bevinden (een soort "gistkuip" tussen de dunne en de dikke darm). Om die vitamines en aminozuren op te nemen, moet het konijn die caecotrofen opeten, zodat ze terechtkomen in de dunne darm, die ze absorbeert. Het caecum van de hond is zeer weinig ontwikkeld, en dit fenomeen komt bij hem niet voor. Hij produceert slechts een soort fecaliën, en het is voor hem niet van vitaal belang dat hij die inslikt.

Waarom zijn sommige honden coprofaag?

Bij pups is coprofagie soms gewoon te wijten aan de behoefte om hun omgeving te verkennen. Daarbij kauwen ze op alles wat ze op hun weg ontmoeten. Sommige honden lijken ook genetisch voorbestemd voor coprofagie. In dat geval verdwijnt die rond één jaar. Bij een volwassen hond zijn er drie mogelijkheden:

  • ten eerste is het normaal dat uw hond dol is op de uitwerpselen van graseters. Die bevatten immers veel vezels en zijn niet schadelijk voor zijn gezondheid.
  • ten tweede kan een hond de uitwerpselen van andere honden opeten als vorm van hiërarchisch gedrag of als voortzetting van een gewoonte die hij al had als pup. De feces van sommige katten die industriële voeding krijgen, kan bijzonder aantrekkelijk zijn voor honden. Tot slot slikt de teef ook de excrementen van haar jongen in, om haar hol hygiënisch te houden.
  • ten derde slikt een hond soms zijn eigen uitwerpselen in. Dat kan een teken zijn van angst (onder meer dat u zijn stoelgang zou vinden in huis), verveling of een spijsverteringsstoornis (onder meer een pancreasprobleem).
Bij alle honden kan coprofagie te wijten zijn aan onevenwichtige voeding die te veel koolhydraten en zetmeel en te weinig vezels en vetten bevat.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 27/07/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Mijn hond heeft diarree. Wat moet ik doen? Gepubliceerd op 25/08/2015 - 11h31

Zachte, lopende of bloederige stoelgang bij uw hond zijn allemaal tekenen dat er iets mis is met zijn spijsvertering. En dat uit zich in diarree . Enkele eenvoudige ingrepen volstaan al om de darmwerking van uw vriend te herstellen!

Meer artikels