PUBLICITÉ

Dier en gezondheid: houdt u van uw hond? Bescherm hem dan!

Geüpdatet door Anne Pensis, Dierenarts op 22/03/2010 - 00h00
-A +A

Dankzij een aantal eenvoudige preventieve maatregelen kunt u uw viervoeter beschermen tegen heel wat virale, parasitaire en bacteriële aandoeningen. Of hoe u uw hond een lang en comfortabel leven kunt bezorgen!

PUB

Vaccinaties en dierengeneeskunde

Een jaarlijks vaccin beschermt uw hond tegen virussen en bacteriën. Bovenop de vaccinatie is een regelmatig bezoek aan de dierenarts een uitstekende gelegenheid voor een check-up. Zo kunnen eventuele gezondheidsproblemen zo snel mogelijk opgespoord worden.
Vaccins beschermen uw huisdier tegen het virus van de ziekte van Carré, infectieuze hepatitis, parvovirose, het parainfluenza- virus (een van de verwekkers van kennelhoest) en hondsdolheid. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor kennelhoest (bordetella bronchiseptica) en ook leptospirose kunnen voorkomen worden door vaccinatie.
Als uw hond in risicogebieden leeft of soms verblijft, dan kunt u de viervoeter laten vaccineren tegen een infectie van de rode bloedcellen (babesia) die verantwoordelijk is voor piroplasmose.

Antiparasitaire behandeling: eenvoudig en noodzakelijk!

Er zijn verschillende antiparasitaire behandelingen (in de vorm van een pipet) om uw huisdier te beschermen. Ze hebben niet allemaal dezelfde werking en ook niet dezelfde doeltreffendheid (al dan niet afstotend), maar uw dierenarts kan zeggen welk middel het meest geschikt is voor uw vriend. De meeste behandelingen beschermen hem tegen vlooien die verantwoordelijk kunnen zijn voor huidallergieën en de transmissie van wormpjes. Andere behandelingen hebben dan weer een tekenwerend effect. De parasieten kunnen, in functie van de streken waarin ze voorkomen, een aantal ziekten overdragen waaronder de ziekte van Lyme, piroplasmose en ehrlichiose. Wat de behandeling niét doet is het controleren van de huid van uw hondop de eventuele aanwezigheid van teken, na een wandeling bijvoorbeeld. Andere behandeling zijn doeltreffend tegen flebotoom (zandvliegje dat leeft in het zuiden van Europa, Azië, Afrika en Zuid-Amerika). De vliegjes kunnen uw hond dirofilariose (hartwormpjes) bezorgen en leishmaniose.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/07/2008 - 00h00 en geüpdatet door Anne Pensis, Dierenarts op 22/03/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Honden en katten: uitkijken voor vlooien en teken! Geüpdatet op 08/05/2007 - 00h00

In de lente en bij zachte temperaturen gaan vlooien en teken zich nog sneller voortplanten en is de kans groter dat ze uw hond of kat kiezen om zich te nestelen. Ze tasten niet alleen de vacht van het dier aan, ze kunnen ook bepaalde ziekten overdrag...

Vlooien zijn niet bang van de winter! Geüpdatet op 20/11/2007 - 00h00

De winter komt er aan en de temperaturen komen hoe langer hoe meer in de buurt van het vriespunt. Maar ook bij koud weer moet men waakzaam blijven voor honden, katten en de larven van vlooien die zich geduldig schuilhouden in huis.

Vaccincontrole: mijn bescherming ginder en... hier (1) Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

Een vaccin controle heeft een dubbele functie: ze beschermt ons tegen ziekten die we kunnen oplopen in het buitenland en wijst uit of we geen herhalings vaccins moeten krijgen tegen minder exotische aandoeningen. U raadpleegt daarvoor het best uw art...

Meer artikels