PUBLICITÉ

Diabetes: vaak spelbreker bij het vrijen

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 20/05/2003 - 00h00
-A +A

Meer dan de helft van de mannen die meer dan tien jaar aan diabetes lijden, heeft erectieproblemen. Maar er zijn oplossingen voor deze domper op het liefdespel.

PUB

Snellere 'veroudering'

Hoge bloedsuikerwaarden bij diabetespatiënten zijn een gevolg van een slecht geregelde diabetes. Dit hoge suikergehalte in het bloed veroorzaakt een versnelde veroudering van verschillende organen. Ook de seksuele functie is hier het slachtoffer van.Vooral de bloedvaten en de zenuwen zijn het doelwit van diabetes. Roken en een verhoogd cholesterolgehalte doen er nog een schepje bovenop. De gevolgen zijn een versnelde vernauwing van de bloedvaten door atherosclerose. Hierdoor vermindert de doorbloeding van de penis waardoor hij onvoldoende stijf wordt bij het vrijen. Daarnaast lijden ook de zenuwen onder diabetes; dit resulteert in diabetische neuropathie, een vorm van zenuwontsteking waardoor de seksuele prikkels slecht worden overgebracht naar de zwellichamen in de penis. Opnieuw een aanslag op de erectie.

Zenuwonderzoek

Mensen met erectiestoornissen denken al gauw dat hun probleem een psychische oorzaak heeft. Bij diabetespatiënten is dit meestal niet de belangrijkste reden voor de seksuele disfunctie. Enkele technische onderzoeken zijn bij hen nuttig om één en ander uit te zoeken. Een EMG van de penis of electromyografisch onderzoek is een zenuwonderzoek waarbij wordt nagegaan hoe het met de gezondheid van de zenuw die voor de erectie zorgt gesteld is. Dit onderzoek gebeurt door een neuroloog en is wat vervelend maar niet echt pijnlijk.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 20/05/2003 - 00h00 Vlaamse Diabetes Vereniging. Brochure: Seksualiteit bij diabetici, vragen en oplossingen.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: wat zijn de gevolgen voor het seksleven? Gepubliceerd op 21/12/2012 - 12h22

Diabetes is een ziekte die een serieuze impact kan hebben op de gezondheid, op heel veel vlakken. Het seksleven is nog vaak een onderwerp waar niet over gesproken wordt . Nochtans is ook de seksuele gezondheid een deel van de algemene gezondheid . Bi...

Diabetes en erectiestoornissen: wat is het verband? Gepubliceerd op 15/10/2012 - 10h22

Erectiele dysfunctie moet als een waarschuwingssignaal worden beschouwd . Mannen met erectiestoornissen hebben namelijk een verhoogd risico op cardiovasculaire ziektes. En diabetes zelf is al een cardiovasculaire risicofactor. Maar wist u dat erectie...

Impotentie: fysisch of psychologisch? Gepubliceerd op 15/10/2012 - 12h14

De helft van alle mannen boven de veertig heeft erectieproblemen. Maar wanneer is er sprake van impotentie? Is het een fysiek of psychisch probleem? Wat zijn de oorzaken? En zijn de behandelingen effectief? Dit zijn de antwoorden.

Meer artikels