PUBLICITÉ

Diabetes en de ramadan: hoe omgaan met vasten en copieuze maaltijden?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/07/2013 - 08h42
-A +A

Diabetici die beslissen om de ramadan te volgen, moeten vooraf met hun arts overleggen zodat ze deze periode zonder problemen doorkomen. De ramadan brengt veranderingen mee voor het dieet en de leefwijze. Een hele dag vasten, van zonsopgang tot zonsondergang, en dan ’s avonds laat en veel eten kan risico’s meebrengen voor mensen met diabetes type 2. Enkele tips om het vasten in de beste omstandigheden te laten verlopen.


PUB

Kan een diabetespatiënt de ramadan volgen?

Of een diabetespatiënt de ramadan volgt, is een persoonlijke keuze die afhangt van zijn gezondheidstoestand en het stadium van zijn diabetes. De Koran maakt inderdaad voor zieke mensen uitzonderingen voor het vasten. Voor diabetici gaat het om patiënten met zware hypoglycemie in de 3 maanden die aan de ramadan voorafgaan, patiënten met veelvuldige periodes van hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) of met ‘hypoglycemie unawareness’, patiënten met een bloedsuikerspiegel die onvoldoende onder controle is, patiënten met bijkomende, aan diabetes gelinkte ziektes of infecties, en patiënten die bij langdurig vasten een risico op complicaties lopen. Concreet zijn een diabetes die niet in evenwicht is of een behandeling die moeilijk aan te passen is contra-indicaties voor de ramadan.

Ideaal zou zijn als een diabetespatiënt die beslist de ramadan te volgen één tot twee maanden voor het begin van de ramadan naar zijn arts gaat om te zien hoe de risico’s van het vasten beperkt kunnen worden. Dat kan door de controle van de bloedsuikerspiegel en de behandeling aan te passen.

Welke risico’s lopen diabetespatiënten tijdens de ramadan?

Het grootste risico is hypoglycemie in de loop van dag, omdat elke inname van voedsel en vloeistof van zonsopgang tot zonsondergang verboden is. De uitgebreide maaltijd ’s avonds kan dan weer leiden tot hyperglycemie. Dat kan op zijn beurt ketoacidose veroorzaken, een zware complicatie van diabetes.

Tekenen van hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel)

Verwardheid, nervositeit, prikkelbaarheid, zweten, algemene zwakte, duizeligheid, hoofdpijn, honger, slaperigheid, versnelde hartslag, enz. Als er niet dringend wordt ingegrepen, kan hypoglycemie leiden tot bewustzijnsverlies, stuiptrekkingen en epilepsieaanvallen.

Tekenen van hyperglycemie (te hoge bloedsuikerspiegel)

Felle dorst, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, gewichtsverlies, veelvuldige plasdrang, enz. Langdurige hyperglycemie kan leiden tot bewustzijnsverlies en zelfs tot coma.

Uitdroging

Een ander risico van langdurig vasten bij diabetespatiënten is uitdroging. Die manifesteert zich door een droge mond, spierkrampen, misselijkheid, braken, hartkloppingen, enz. Uitdroging vergroot ook het risico op ketoacidose en trombose (oedeem, pijn, huiduitslag, jeuk en een warm gevoel op de plaats waar zich een bloedklonter vormt). Deze risico’s zijn te voorkomen door de behandeling en de leefstijl aan te passen. Dat gebeurt in samenspraak met de arts.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/07/2013 - 08h42

Association française des diabétiques, dossier Diabète et Ramadan, www.afd.asso.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ