PUBLICITÉ

Darmtransit: hoe erg is constipatie bij baby’s en kinderen?

Gepubliceerd door Dr Magalie Le Bihan, Apotheker op 30/03/2016 - 10h02
-A +A

Hoe moet u reageren als uw kind een trage darmtransit heeft of helemaal niet meer naar het toilet gaat, of als de luier van uw baby dagen achtereen schoon blijft? Welke natuurlijke remedies bestaan er voor constipatie? Wanneer moet u ermee naar de dokter? Een woordje uitleg en praktische tips voor bezorgde ouders...

PUB

Darmtransit en constipatie bij pasgeboren baby’s

 

Bij pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen, komt constipatie zelden voor. Er kan wel af en toe een periode van een paar dagen zonder ontlasting optreden. Maar zolang de baby nog windjes kan laten, niet braakt en geen opgeblazen buik heeft, is het doorgaans niets ernstigs. Maar als u de borst geeft en uw baby toch last heeft van constipatie, maakt u voor uzelf best vezelrijkere maaltijden klaar; drink ook meer fruitsap en water en eet extra veel groene (blad)groenten.

Om constipatie te voorkomen bij zuigelingen die flesvoeding krijgen, moet u eerst zien dat de verhoudingen melkpoeder/water kloppen. Kijk dus op de dozen met melkpoeder wat de aanbevolen verhouding is. Als het probleem toch blijft aanslepen, kan een speciale melk met een hoog lactose- en laag caseïnegehalte (Novalac Transit, Galliagest, enz.) aangewezen zijn. Let er wel op dat u geen lawine-effect uitlokt en van de ene melk op de andere overschakelt. Verander met andere woorden niet al meteen van melk als er een probleem optreedt en denk erom dat het beoogde effect van elke nieuwe melk in het beste geval pas na een week zichtbaar is.

Bij een vertraagde darmtransit kunt u ook het water dat u normaal voor de flesjes gebruikt vervangen door sterk gemineraliseerd water zoals Hépar®, maar slechts voor één flesje per dag.

Nog een paar extra tips: maak de luier van uw baby wat losser, beweeg zijn beentjes alsof u het doet fietsen en masseer zijn buik zachtjes met de wijzers van de klok mee. Herhaal dat drie of vier keer per dag.

Voedseldiversificatie en zindelijkheidstraining: mogelijke bron van constipatie

Constipatie bij baby’s kan optreden door de ontregeling van de darmflora, bijvoorbeeld als de verschillende etappes van de voedseldiversificatie niet correct worden opgevolgd. Doe in dat geval de eerste stadia van de diversificatie over en voer geleidelijk aan de hoeveelheid vezels in de voeding op tot u aan 10 gram per dag zit.

Ook een iets te geforceerde zindelijkheidstraining kan ervoor zorgen dat kinderen hun ontlasting ophouden, wat tot zogenaamde constipatie door retentie leidt. De zindelijkheidstraining kan darmstoornissen veroorzaken, waaronder constipatie. Omdat de ontlasting dan heel pijnlijk is, houden de kinderen zich nog meer in en zo komen ze in een vicieuze cirkel terecht. Elk kind is anders, wacht dus tot uw kind klaar is voor de zindelijkheidstraining. Voer geleidelijk aan een routine in door uw kind te vragen na het eten op het potje of de wc te gaan zitten, maar verplicht het wel nooit.

Gepubliceerd door Dr Magalie Le Bihan, Apotheker op 30/03/2016 - 10h02
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ