PUBLICITÉ

Darmflora en obesitas: een stand van zaken.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/05/2013 - 18h41
-A +A

In onze darmen zitten bacteriën die samen de darmflora vormen. Die bacteriën hebben een enorme impact op onze gezondheid. Al enkele jaren vermoeden wetenschappers dat de bacteriënstammen in ons lichaam het risico om obesitas te ontwikkelen kunnen vergroten of verkleinen. Nu staat dat zo goed als vast.


PUB

Duidelijke link tussen darmflora en obesitas

Het onderzoek naar darmbacteriën gaat wat dat betreft erg ver. Wetenschappers kijken niet alleen welke en hoeveel bacteriën er in onze darmen huizen, ze bestuderen ook de onderlinge verhouding tussen de bacteriën. Een heel recente studie (1) heeft  bijvoorbeeld de samenstelling onderzocht van de darmflora bij zwaarlijvige kinderen en bij magere kinderen. Er bleek dat de zwaarlijvige kinderen verhoudingsgewijs veel meer Firmicuten hadden dan Bacteroides, dat zijn twee geslachten van bacteriën. Franse onderzoekers (2) hebben dan weer een mogelijke link aangetoond tussen obesitas en bepaalde stammen van lactobacillen, als die laatste ten minste in grote hoeveelheid in het lichaam aanwezig zijn.

Nog andere studies (3) stellen dat de darmflora niet alleen een invloed hebben op obesitas zelf, maar ook op andere, ermee samenhangende ziektes zoals diabetes of leversteatose of -vervetting (een ziekte die een ophoping van vet in de lever veroorzaakt).

 

Het gebruik van darmbacteriën in de strijd tegen obesitas

Komt er een dag dat er probiotica worden ingezet om obesitas en/of de ermee gepaard gaande ziektes te bestrijden? De kans is groot dat de onderzoekers er al mee bezig zijn, maar laten we niet wachten tot ze ermee klaar zijn. We kunnen beter zelf de strijd aanbinden met obesitas en alvast proberen om de aanwezigheid van goede bacteriën in onze darmen te stimuleren. Daarvoor moeten we natuurlijk inzetten op probiotica, maar niet noodzakelijk in de vorm van voedingssupplementen. Voedingssupplementen met probiotica zijn minder doeltreffend dan de probiotica in levensmiddelen zoals yoghurt en andere gefermenteerde melkproducten.

Zorg ook dat u veel vezelrijke voeding binnenkrijgt (rauwe en gestoofde fruit en groenten, volle granen, enz.). Er zitten wel geen bacteriën in, maar ze voeden de bacteriën en stimuleren dus de harmonieuze ontwikkeling ervan.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/05/2013 - 18h41

(1) Bervoets, L. Et al., Gut Pathog, avril 2013.
(2) Million, M. Et al., Internationa Journal of Obesity, mars 2013.
(3) Delzenne, NM et al., British Journal of Nutrition, janvier 2013

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ