PUBLICITÉ

Cytomegalovirus-infectie, een gevaar voor zwangere vrouwen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/09/2016 - 10h16
-A +A

Infecties door het cytomegalovirus (CMV) komen veel voor en zijn doorgaans onschuldig. Zwangere vrouwen lopen het meest gevaar.

Maar met enkele simpele voorzorgen kunt u het risico op besmetting beperken.

PUB

Cytomegalovirus: een doorgaans onschuldige infectie

In de westerse landen is het cytomegalovirus vandaag zelfs de belangrijkste oorzaak van aangeboren infecties.

De symptomen van een cytomegalovirus-infectie zijn koorts, vermoeidheid of hoofdpijn. Ze zijn dus weinig specifiek en dat verklaart ook waarom de infectie vaak ongemerkt voorbijgaat.

Voor gezonde mensen houdt de infectie weinig gevaren in, maar het cytomegalovirus kan wel mensen met immunodeficiëntie (zwangere vrouwen) en ook de foetus in de problemen brengen. Een besmetting tijdens de drie eerste maanden van de zwangerschap kan zware gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind (hersenletsels, oogletsels, doofheid,...).

Zwangerschap en het cytomegalovirus

Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen is nooit blootgesteld geweest aan het cytomegalovirus en is er dus ook niet immuun voor.

Geschat wordt dat 0,6 tot 1,4 % van de vrouwen tijdens de zwangerschap besmet raakt. In dat geval bestaat er 50% kans dat ook de foetus besmet raakt.

Er kan natuurlijk een screening worden gedaan, maar dat heeft momenteel maar in beperkte mate zin omdat er geen enkele behandeling bestaat om de foetus te beschermen.

Als het cytomegalovirus wordt vastgesteld en er tegelijk een afwijking op de echografie te zien is, kan het medisch afbreken van de zwangerschap overwogen worden.

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 08/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/09/2016 - 10h16
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
pier

Hoe weet je nu waar je dit oploopt en hoe je dit kan vermijden?

PUBLICITÉ
Lees ook
Zwangere vrouwen en toxoplasmose: wat met de kat in huis? Geüpdatet op 26/02/2016 - 16h08

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door het parasitaire sporendiertje Toxoplasma gondii. Deze infectieziekte kan ook katten en tal van andere zoogdieren en vogels besmetten. Vaak brengt de aandoening helemaal geen symptomen mee, maar ze is wel gevaarlijk...

Zwangerschap en astma: hou uw astma in het oog! Geüpdatet op 02/06/2009 - 00h00

Door de grote fysiologische veranderingen die in de loop van de zwangerschap optreden, kan astma bij zwangere vrouwen evolueren, vaak gunstig, maar vaak kan de aandoening ook verergeren. Let er dus zeker op dat u in de loop van uw zwangerschap de ast...

Meer artikels