PUBLICITÉ

Contraceptie: binnenkort ook een pil voor mannen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/05/2006 - 00h00
-A +A

Naar het voorbeeld van de pil voor vrouwen zouden mannen binnenkort ook over een hormonale contraceptie moeten beschikken. Het bewijs van zijn doeltreffendheid was reeds geleverd. Dan moest alleen nog worden aangetoond dat deze pil ook reversibel is. Dat is nu een feit: alle mannen worden opnieuw vruchtbaar binnen een termijn van gemiddeld 3-4 maanden.

PUB

Welke mannelijke contraceptiva bestaan er op dit moment?

De huidige contraceptiemethoden voor mannen (condoom, terugtrekking en vasectomie) zijn vaak niet zo populair bij koppels. Een condoom is wordt soms slecht aanvaard en net als de terugtrekking als onbetrouwbaar beschouwd. Een vasectomie is een heelkundige ingreep die erin bestaat dat de twee zaadleiders die de spermatozoïden van de testikels naar de urinebuis leiden worden doorgeknipt. Het nadeel van deze ingreep is dat ze onomkeerbaar is.Een hormanele contraceptie voor mannen, een equivalent voor de pil bij vrouwen, zou dus een interessant alternatief kunnen zijn.

Uitstekende doeltreffendheid voor de hormonale contraceptie

Al heel wat jaren wordt deze methode onderzocht. Men weet dat de productie van sperma door een hormonale behandeling kan geïnhibeerd worden. Deze inhibitie kan volledig of gedeeltelijk zijn, m.a.w. net voldoende om een contraceptief effect te hebben (minder dan 3 miljoen spermatozoïden per milliliter, terwijl er 20 miljoen nodig zijn om vruchtbaar te zijn).Tot nu toe bleek uit de studies bij koppels die uitsluitend deze contraceptiemethode gebruikten een uitstekende doeltreffendheid van 97% tot 100%. Al wat men nog moest weten, was of deze behandeling reversibel is en indien ja, na hoeveel tijd.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/05/2006 - 00h00 Liu P. et al,et al., The Lancet, 367: 1412-20, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Is de tijd rijp voor mannelijke contraceptie? Geüpdatet op 11/11/2003 - 00h00

Een team Australische onderzoekers heeft onlangs een nieuw voorbehoedmiddel ontwikkeld voor mannen. Het gaat om een implantaat dat al bij een vijftigtal koppels werd getest, en met succes want het is doeltreffend en omkeerbaar gebleken.

Meer artikels